Hva er en Kill Switch?

Veldig mange av oss bruker et VPN, et virtuelt privat nettverk, for å kunne surfe tryggere og mer anonymt på nettet. Om det oppstår forsinkelser på tilkoblingen eller den brytes, vil dataene dine likevel være helt ubeskyttet. Ved hjelp av en Kill Switch er du trygg hele veien.

Denne bryteren fungerer som en ekstra sikkerhetsanordning, som er designet for å beskytte deg og dataen din dersom tilkoblingen med VPN-et blir brutt. Når tilkoblingen brytes, uansett årsak, vil det være mulig for andre å se den virkelige IP-adressen din. De kan se hvilke nettsider du besøker, og hvilken informasjon du legger igjen på nettet. Det er jo nettopp dette du ønsker å unngå ved å bruke et VPN, og dermed er det viktig å velge en variant som har Kill Switch-funksjon.

Kill Switch-bryteren setter ganske enkelt en stopper for kommunikasjonen mellom enheten din og internett. Den sørger for å «drepe», herav navnet Kill Switch, all tilkobling som ikke er gjennom VPN-et ditt. Med andre ord er dette en avstengningsmekanisme for all trafikken på internett.

Derfor bør du bruke VPN med Kill Switch

Alle som er opptatt av trygg, sikker og privat surfing på nett, bør benytte seg av et VPN med Kill Switch-funksjon. Dette er en funksjon som er nyttig for alle, og ikke kun de som befinner seg i land der internettbruken overvåkes av myndighetene.

Det er mange grunner til at VPN-et ditt frakobles. Det kan for eksempel være nettverksbelastning, hvilken VPN-protokoll du bruker, innstillingene for brannmuren og mye annet. Det kan med andre ord når som helst oppstå brudd i tilkoblingen, og da er det kun en aktiv Kill Switch som sørger for den nødvendige sikkerheten.

Funksjonen er også nyttig om enheten din til vanlig er koblet til internett via VPN, eller om ruteren din er direkte koblet til VPN-et.

Ikke alle VPN kommer med Kill Switch

Det er dessverre ikke slik at alle leverandører av VPN har Kill Switch som en del av pakken. Heldigvis er det likevel slik at mange gjør det, som for eksempel ExpressVPN. Det lønner seg derfor alltid å sjekke spesifikasjonene for VPN-et du har valgt, slik at du ser om Kill Switch er inkludert eller ikke. Det er også viktig å være klar over at selv om funksjonen tilbys, er det ikke sikker at den aktiveres automatisk. Om det er tilfelle, må du sørge for å aktivere den selv. Sjekk med leverandøren du har valgt, slik at du får riktig fremgangsmåte for aktivering av Kill Switch-funksjonen med deres VPN.

Andre beskyttelser mot nettverksbrudd

I tillegg til Kill Switch, finnes det flere andre måter å beskytte personvernet på om nettverket til VPN-et blir ustabilt. De to mest populære variantene kalles for VPNetMon og VPNWatcher.

  1. VPNetMon – Denne programvaren er gratis, og hindrer usikrede tilkoblinger om nettverket ditt blir ustabilt. Dette gjøres ved å lukke de aktuelle applikasjonene dine. Det vil si at i motsetning til en Kill Switch stenger VPNetMon ned hele internettforbindelsen, men kun de programmene som ville kunne kommunisere IP-adressen din til tredjeparter.
  2. VPN Watcher – Dette er en programvare du må betale for. Når dette er installert, vil det forhindre kontrollerte applikasjoner å sende data over nettverket dersom VPN-koblingen ikke er stabil.

Oppsummering

Det er mange årsaker til at vi benytter oss av VPN når vi skal surfe på nettet. I bunn og grunn handler det om et ønske eller behov om å være så anonym som mulig. VPN-et gir denne anonymiteten så lenge tilkoblingen er stabil, i det den feiler kan hvem som helst få tak i den ekte IP-adressen din og se hva du gjør.

Det er derfor det er viktig å velge et VPN som også tilbyr en Kill Switch-funksjon. Dette er en sikkerhetsforanstaltning, som sørger for å bryte forbindelsen mellom enheten din og nettet i det tilkoblingen brytes. Det er viktig at du sjekker at VPN-et du velger har denne funksjonen. Videre må du sjekke at den er aktivert. Det er ikke alltid den aktiveres automatisk, og i slike tilfeller vil tilbyderen fortelle deg hvordan du skal aktivere den. Kill Switch-bryteren er altså en viktig sikkerhet for at livet ditt på nett enten det er i forbindelse med jobb eller fritid forblir så anonymt og sikkert som mulig.