Anmeldelse av ExpressVPN

Vår vurdering: 9.8

Anmeldelse av ExpressVPN

Vår vurdering: 9.8

ExpressVPN erfaringer

Om vurderingen

"ExpressVPN er en av de absolutt beste VPN-tjenestene vi har testet. Solid og robust."

Oppsummering

ExpressVPN er en av de absolutt beste VPN-tjenestene vi har testet. Med 2000 servere i over 94 land er tjenesten allsidig. Hastigheten er på toppnivå og krypteringen og sikkerheten solid, perfekt til for eksempel å se amerikansk Netflix. Prismessig er ExpressVPN på det jevne, og tilbyr også en ubetinget 30 dagers pengene tilbake garanti.

Innledning

Vi har gjennomført en grundig test av ExpressVPN. Dette er en VPN-klient med mange fordeler enten du er en nybegynner på VPN-fronten, eller ser etter en VPN-klient med avanserte funksjoner.

Klienten kan lastes ned og brukes på en rekke ulike enheter, og er kompatibel med Windows, Mac, iOS, Android, Linux, samt rutere. Den har et brukervennlig grensesnitt som gjør den enkel å bruke for personer også uten kjennskap til VPN-teknologi. Ikke minst er ExpressVPN er VPN-klient som fokuserer på sikkerhet og hastighet, noe som blir viktigere og viktigere i den digitale verden og dens stadig økende trusselbilde.

Prismessig er ExpressVPN konkurransedyktig, og etter vår mening skal det mye til å få en såpass robust og avansert VPN-klient i dette prissjiktet. Vi skal nå gjennomgå litt av ExpressVPN sine funksjoner og avslutte med en totalvurdering av VPN-klienten. Allerede her kan vi røpe såpass at ExpressVPN har imponert oss kraftig.

Hastighet og sikkerhet

Ulike VPN-klienter kan påvirke nedlastingshastiget betraktelig. Det er mange som rangerer ExpressVPN som en av de kjappere VPN-klientene. Ulike tester har vist nedlastningshastighet på mellom 77 Mbps og 94 Mbps avhengig av servervalg. Velger man en server som er langt unna, f.eks. i USA, må en selvfølgelig forvente en liten brems på hastigheten.

I følge hjemmesiden til ExpressVPN er klienten optimalisert for raske tilkoblinger. Vi er jevnt over svært fornøyd med de hastigheten vi har opplevd både når det gjelder nedlastning og tilkobling gjennom være tester av ExpressVPN.

ExpressVPN har faktisk en egen hastighetstest på appen hvor du kan måle hvilke servere som presterer best.

ExpressVPN har fokus på sikkerhet. Derfor har de inkludert 256-bit AES kryptering, DNS/IPv6 lekkasje beskyttelse, «kill switch, og såkalt delt tunnelering. Vi skal nå gå fort gjennom disse sikkerhetselementene. For noen kan dette bli litt teknisk, men er du en avansert bruker kan dette være av større interesse.

AES kryptering står for «Advanced Encryption Standard». AES er del av en familie kalt «block ciphers», dette er algoritmer som krypterer data på en per-blokk basis. AES benytter som mange andre krypteringsmetoder såkalte «nøkler». Den samme nøkkelen benyttes imidlertid både ved låsning og åpning siden AES-algoritmen er symmetrisk. Noen tenker kanskje at symmetriske algoritmer er mer usikre enn asymetriske, men det er ikke nødvendigvis noen automatikk i dette.

AES-algoritmen fungerer slik at hver byte i tabellen blir kombinert med en «round key», og deretter skjer erstatningene. Etter at erstatningene er fullført forskyves hver rad i tabellen. Til slutt utføres det en såkalt lineær transformasjon. Dette er avansert krypteringsteknologi som ble publisert i 1998 av to belgiske kryptografer. I følge wikipedia er AES godkjent av NSA i USA for å lagre forvaltningsinformasjon. Det er altså ikke noe tull denne VPN-klienten benytter seg av.

Med IPv6 menes versjon 6 av internettprotokollen. Adresser som bygger på IPv6 har ofte en todelt uttrykning: et 64 bit langt nettverksprefiks og en 64 bit lang del som gjelder vertsmaskinen. Med IPv6 skjedde mange forbedringer fra den forrige versjonen. Blant annet ble det større muligheter for utvidelser, og åpning for større antall mulige adresser. Enkelte systemer kan håndtere både den gamle versjonen og den nye (IPv6) samtidig, da kalles de dobbelt protokollstakk. ExpressVPN forhindrer lekkasje fra internettprotokollen.

Med «kill switch» menes et system hvor internettilkoblingen din kobles fra på kommando fra VPN-klienten. Dette vil typisk skje i tilfeller hvor du blir frakoblet en server-lokasjon. Uten en slik «kill switch» kunne en risikert at data lå eksponert for tredjeparter. I testingen vår var det helt sentralt å finne ut om ExpressVPN leverte på dette området, og det gjorde klienten.

Det er dessuten et element av sikkerhet som kan være lett å glemme. ExpressVPN er basert på De britiske Jomfruøyene hvor det ikke er noen datalagringslover. Dette betyr at du slipper aktivitetslogger og tilkoblingslogger. Heller ikke metadata lagres av ExpressVPN. Du får dessuten anonym IP-adresse ved bruk av ExpressVPN.

Hva vi likte med ExpressVPN

  • ExpressVPN har servere i hele 94 land, hvilket er langt mer enn de fleste.
  • Hastigheten på serverne til ExpressVPN er meget gode, også hvor raskt du tilkobles hver enkelt server.
  • Tilknytningen er også svært pålitelig. Det er sjelden tilkoblingen faller ut eller lignende.
  • ExpressVPN tilbyr en ubetinget 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at du kan benytte deg av tjenesten uten risiko.
  • ExpressVPN fungerer bra til å se norsk TV i utlandet.
  • ExpressVPN har mange servere i USA, og fungerer bra til å se på for eksempel amerikansk Netflix.

ExpressVPN på PC og mobil

Brukergrensesnitt og integrering

VPN-klienten har et intuitivt brukergrensesnitt og et fint design. Enkelte VPN-klienter kan være vanskelig å forstå seg på, og det kan kreve mye leting å finne frem til ønskede innstillinger. Slik er det ikke med ExpressVPN. Her kan man enkelt navigere mellom ulike serverlokasjoner og innstillinger.

Blant de viktigste innstillingene er åpenbart hvor i verden man ønsker å koble sin VPN opp mot (servervalg), og hvorvidt man vil at internett «kill switch» skal være aktivert eller ikke. Er det noe man ikke finner på dashbordet til klienten kan man enkelt ta kontakt med kundeservice som er behjelpelige. Enkelte innstillinger må justeres via hjemmesidene til ExpressVPN.

ExpressVPN kan som nevnt innledningsvis benyttes på en rekke ulike enheter og er kompatibel med flere ulike operativsystem. Men det stopper ikke der. Utvidelser fra Chrome, Firefox og Safari gjør at man kan starte VPN-klienten direkte fra nettleseren sin. Dersom VPN-klienten kjøres fra operativsystemet (ikke fra nettleser) fremstår den som en liten boks på skjermen med ulike valgalternativ en kan trykke på. VPN-klienten føles derfor enkel å bruke, og kan enkelt integreres avhengig av ønsket bruk på pcen.

Nedlastning og installering

ExpressVPN kan enkelt lastes ned fra nett. I forbindelse med nedlastning av VPN-klienten blir en bedt om å oppgi emailadresse samt betalingsinformasjon. Når du har registrert deg mottar du en mail med informasjon og ulike linker til oppsett av klienten.

Når det gjelder plassering på pcen er defaulten er at det legger seg i «Program Files» mappen dersom du benytter Windows pc. Dette er imidlertid brukerstyrt og enkelt å endre. Nedlastningen samt installering tar kun noen få minutter og gjennomføre (selvfølgelig kan det være variasjoner avhengig av hastighet på nett og pc-spesifikasjoner). Når klienten er innstalert kan en velge hvilken server en vil koble seg på.

ExpressVPN har et stort nettverk av mer enn 3000 globale VPN-servere, og 160 serverlokasjoner i hele 94 ulike land. VPN-klienten kan lastes ned på en rekke ulike enheter og er som nevnt innledningsvis kompatibel med Windows, Mac, iOS, rutere og Linux. En så bred kompatibilitet er utvilsomt en styrke med ExpressVPN.

Spesifikke fordeler med ExpressVPN

Det er et mangfold av VPN-klienter der ute, og mange har kryssende teknologiske løsninger. Vi skal nå ta for oss noe av det vi mener er spesifikke fordeler med ExpressVPN. For det første har ExpressVPN 24-timers direkte chat-kundestøtte, dette er ikke en selvfølge ved en VPN-klient. Enkelte gratisversjoner vi har vært borti ser ikke ut til å ha dette tilbudet.

Skulle det være et problem med VPN-klienten du benytter, kan en slik sikkerhet være gull verdt. Særlig for avanserte brukere som er avhengig av stor sikkerhet kan det være svært viktig med 24-timers kundeservice. Den kontakten vi har hatt med ExpressVPN har vært svært god, de opptrer profesjonelt og er behjelpelige uansett hvilket problem du møter dem med. Ikke minst er de kundebehandlerne vi har vært borti svært dyktige teknikere.

ExpressVPN har blant annet egne gode utvidelser til Chrome og Firefox.

I tillegg til 24 timers kundestøtte er det en policy hos ExpressVPN at de aldri logger trafikkdata, DNS-forespørsler, eller annet som kan brukes for å identifisere brukere av VPN-klienten. ExpressVPN har altså fokus på anonymitet og ønske om være privat på nettet.

Videre tilbyr ExpressVPN flere lærerike funksjoner på deres hjemmeside. For det første kan du komme inn på deres aktive blogg. Her tatt de opp dataspørsmål som er i vinden, personvernnyheter fra rundt omkring i verden, og ikke minst kan du finne sikkerhetstips der. For det andre tilbyr de en veiledning for personvern som du kan gjennomføre.

Målet med veiledningen er at du skal kunne surfe mer anonymt på nettet. For det tredje finner du en detaljert veiledning for hvordan du skal kunne strømme sport. For mange er det nettopp dette som er det store ønsket når de laster ned en VPN-klient, da er det kjekt å ha en veiledning på hvordan dette skal gjøres.

Som bruker av ExpressVPN kan man nær sagt skreddersy opplevelsen ens med denne VPN-klienten. Det er blant annet mulig å bestemme hvorvidt ExpressVPN skal skru seg på automatisk når en slår på pcen, og så kan man som nevnt ovenfor velge å aktivere den såkalte «kill switch» funksjonen. Dessuten kan man velge blant en rekke ulike servere over hele verden, og man kan velge en betalingsplan som passer en selv. Denne store valgfriheten var noe vi satte stor pris på da vi testet ExpressVPN.

ExpressVPN Fungerte bra til:

Diverse

ExpressVPN er en populær VPN-klient med fokus på hastighet, sikkerhet og anonymitet. Opplegget rundt, og klienten i seg selv, fremstår som svært seriøst. Det er etter vår mening viktig, ettersom dette tross alt er et verktøy som skal gjøre pcen din sikrere.

Her ser du ExpressVPN på Chrome. Tjenesten fungerer veldig bra med Chrome.

Også den kontakten vi har hatt med kundeservice har støttet vår hypotose om at dette er en skikkelig aktør som leverer en solid VPN-klient. Vi har fått hjelp til å endre forholdsvis avanserte innstillinger, enten gjennom veiledningene deres på nettet, eller på chat med kundebehandlerne deres.

De sikkerhetsaspektene som blir trukket frem av programutviklerne er svært viktige, også dette bidrar til seriøsitet rundt produktet. Det faktum at ExpressVPN har inkludert AES-kryptering er utvilsomt et kvalitetstegn. Også delt tunnelering og muligheten til å sørge for automatisk frakobling fra internett dersom klienten skulle ha trøbbel, underbygger seriøsitet og skikkelighet.

Pris

Det er ingen tvil om at pris er viktig også ved valg av VPN-klient. ExpressVPN tilbyr 3 ulike betalingsplaner: Månedlig, 6-måneder og 12 måneder. Velger en den månedlige betalingsplanen står man helt uten bindingstid og belastes $ 12,95 i måneden. Dette tilsvarer ca. 113 kr i måneden. 6-måneders planen koster $ 9,99 i måneden, tilsvarende omkring 87 kroner i måneden.

Den billigste betalingsplanen har en bindingstid på 12 måneder, og ligger på $ 8,32 i måneden. Dette tilsvarer ca. 73 kroner i måneden. Avhengig av hvor lenge en tror en kommer til å benytte seg av VPN-klienten kan en velge den betalingsplanen som en tror måtte passe best. Det presiseres at prisene i NOK baserer seg på dagens kronekurs.

Det kan også bemerkes at ExpressVPN opererer med en 30 dagers pengene-tilbake-garanti. Dette betyr at man i utgangspunktet kan teste VPN-klienten risikofritt i 30 dager. En slik mulighet til å teste produktet er noe vi setter svært stor pris på.

ExpressVPN til norsk TV i utlandet

Når det kommer til VPN bruk i Norge er det veldig mange som skaffer seg VPN for å se på norsk fjernsyn i andre land. Som kjent er norsk TV i utlandet geoblokkert på grunn av rettighetsbegrensninger. Slik ser NRK ut i for eksempel USA.

Her ser vi at NRK ikke er tilgjengelig utenfor Norge

Det viktigste i forhold til å se på norsk TV i utlandet med en VPN er at VPN tjenesten har en stabil og rask tilkobling, mange servere i Norge, og at den ikke loggfører trafikken din. Alle disse egenskapene er til stede ved ExpressVPN.

Ved bruk av ExpressVPN fungerer det fint å se på NRK utenfor Norge. Her ser du at vi har koblet opp ExpressVPN til NRK i utlandet.

Her ser vi NRK i utlandet med ExpressVPN

I vår test fungerte ExpressVPN upåklagelig i forhold til å se på norsk TV i utlandet. Vi ble raskt koblet til en norsk server, og tilkoblingen forble stabil uten å hoppe ut. Det var ikke noe problem da vi gikk inn på NRK nett TV og TV2 Sumo. Hastigheten var også rask. ExpressVPN fungerer altså veldig fint for deg som ønsker å se på norsk TV i utlandet.

ExpressVPN til Netflix

Ved siden av å benytte VPN til å se på norsk TV i utlandet benytter mange seg også av VPN for å koble seg til den amerikanske Netflixversjonen. Det er derfor nyttig å teste om ExpressVPN fungerer også til dette.

ExpressVPN fungerer utrolig bra med Netflix. Her ser du et utvalg av servere du kan bruke til å få amerikansk Netflix.

Vi koblet til diverse amerikanske servere, og stort sett fungerte ExpressVPN godt til å se på amerikansk Netflix. Som kjent er Netflix flinke til å blokkere IP adresser som kommer fra VPN tjenester eller proxyer, og det er ikke alle VPN tjenester som fungerer til dette formålet.

Vi synes NordVPN skåret noe bedre i forhold til dette, men alt i alt får ExpressVPN mer enn godkjent også til bruk til dette formålet.

ExpressVPN sin Kundeservice

Med all bruk av VPN kan det dukke opp uforutsette omstendigheter som gjør at en trenger hjelp fra kundeservice. Heldigvis tilbyr ExpressVPN mange forskjellige veiledninger til brukerne sine, slik at det er hjelp å få fra mange steder. For det første tilbyr ExpressVPN mange brukermanualer og lignende som du enkelt kan lese deg opp på. Skal du installere tjenesten på en spesiell enhet er det nok av veiledninger til dette også.

Men det kanskje viktigste er nok ExpressVPN sin 24/7 live kundeservice. Her kan du altså skrive inn til kundeservice, og de vil svare deg med en gang. Denne kundeservicen er faktisk noe av det aller beste vi har vært borte i, ikke bare i forhold til VPN, men service generelt. De ansatte er ekstremt behjelpelige, høflige og ikke minst responderer de raskt. Her gir vi virkelig ExpressVPN karakter 10/10. Det kunne nok ikke vært stort bedre.

Kan du få ExpressVPN gratis?

Fra tid til annen hender det at enkelte virkelig gode VPN-tjenester tilbyr gratis prøveperioder eller lignende. For eksempel pleide NordVPN å tilby en 7 dagers gratis prøveperiode dersom du bare skrev inn mailen din. Dette sluttet imidlertid NordVPN dessverre med. Mange lurer derfor på om de kan få ExpressVPN gratis på en eller annen måte. For hvem ønsker vel egentlig å betale?

ExpressVPN finnes ikke gratis, men har en 30 dagers pengene tilbake garanti.

Svaret er dessverre i korte trekk at det dessverre ikke finnes noen muligheter til å få ExpressVPN gratis for øyeblikket. Det finnes ingen kuponger, prøveperioder eller lignende. Imidlertid er det viktig å huske på at ExpressVPN jo tilbyr en ubetinget 30 dagers pengene tilbake garanti. Slikt sett kan du jo egentlig benytte deg av tjenesten i et par uker, spørre om pengene tilbake, og deretter egentlig få tjenesten gratis.

30 dagers pengene tilbake garantien er helt ubetinget, slik at du ikke trenger å oppgi en grunn eller lignende for hvorfor du ønsker pengene tilbake. Pengene er også på kontoen din innen et par dager.

ExpressVPN til bruk i Norge

ExpressVPN har en rekke norske servere.

I forhold til bruk i Norge blir det sentralt hvor mange servere tjenesten har i Norge, og hvor gode disse er. For mange norske brukere synes å kun vurdere hvor god en VPN tjeneste er generelt, bare for å glemme at det som oftest er hvor gode serverne i Norge er som er det viktigste. Merk at dette ikke gjelder dersom du skal streame amerikansk Netflix eller lignende, da blir det naturligvis andre prioriteringer.

I forhold til bruk i Norge synes vi ExpressVPN fungerer veldig bra. Hovedgrunnen til dette er at tjenesten har en rekke servere i Norge som er raske, stabile og sikre. Dette gjør at du enkelt kan benytte deg av VPN her hjemme i Norge, eller for eksempel streame norsk TV i utlandet dersom du er borte. ExpressVPN har også egne apper på norsk hvilket er et veldig stort pluss. For øyeblikket tror vi ExpressVPN er de eneste som opererer med dette.

Totalvurdering

ExpressVPN er en tung aktør innen VPN-klienter. Dette er ikke uten grunn. Selv om prisen kan være litt høyere enn på andre VPN-klienter, får du etter vår mening verdi for pengene. ExpressVPN benytter seg av AES kryptering, som er en anerkjent krypteringsteknikk for data. Det betrygger oss.

Videre er klienten kompatibel med en rekke ulike operativsystemer. Dette kan være kjekt dersom du f.eks. ønsker å benytte deg av ExpressVPN både Windows Pcen din, iphonen din, og den bærbare pcen din med Linux som operativsystem. Det faktum at du kan velge mellom ulike betalingsplaner er også noe vi setter stor pris på med ExpressVPN. Er man usikker på om dette er riktig valg kan man jo bare teste den i en måned, og se om den møter de behovene en måtte ha.

Dessuten lover ExpressVPN at du får igjen pengene dersom du ikke er fornøyd etter 30 dagers bruk. Brukergrensesnittet er intuitivt og klienten opererer stille i bakgrunnen på pcen din, begge disse tingene bidrar til en komfortabel opplevelse. Også det faktum at ingen av dataene din lagres, ettersom ExpressVPN er basert på de Britiske Jomfruøyene, er et trygghetsanker.

Den kontakten vi har hatt med kundeservice har vært upåklagelig. Ikke bare har de opptrådd profesjonelt og høflig, i tillegg har det hele vært gjennomsyret av kompetanse og effektivitet. Etter å ha testet en rekke ulike VPN-klienter er ExpressVPN en som virkelig utmerker seg, og kan trygt anbefales til alle som er på utkikk etter en trygg, rask og stabil VPN-klient.

"ExpressVPN er en av de absolutt beste VPN-tjenestene vi har testet. Solid og robust."

Rangering

9.8