Hva er VPN og hvordan kan det hjelpe deg?

VPN krypterer trafikken din slik at du blant annet kan surfe sikrere på nett.

VPN blir stadig mer og mer populært, og det er flere grunner til dette. For det første vil VPN kryptere trafikken din og dermed gjøre deg vesentlig tryggere på nett. I tillegg til sikkerhet vil krypteringen også medføre at ingen kan spore eller overvåke trafikken din. Slikt sett vil VPN i korte trekk både gjøre deg anonym og trygg på nett.

Andre fordeler med VPN er blant annet at du kan omgå geoblokkering. Ved at VPN lar deg skifte IP adresse kan du for eksempel se geoblokkert innhold, som for eksempel NRK dersom du befinner deg i utlandet eller den amerikanske Netflixversjonen selv om du befinner deg i Norge. Omgåelse av sensur i land som Kina og Russland er også en annen mulighet.

Flere og flere benytter seg også av såkalte offentlige WIFI-nettverk, som i korte trekk er usikrede nettverk som er en gavepakke for alle som ønsker å hacke deg. Her vil VPN være en svært god løsning og veldig mange brukere benytter seg nå av VPN på slike nettverk.

I denne artikkelen skal vi skrive om hva VPN er, ulike fordeler med bruk av VPN, forskjellige typer VPN, de beste VPN-programmene du kan laste ned og annen informasjon som kan være relevant for både nybegynnere og mer videregående lesere. vi går videre skal vi kort gi deg en oversikt over de beste VPN-tjenestene på markedet i dag, slik at du kan besøke disse dersom du kun ønsker en VPN-tjeneste.

VPN i korte trekk

VPN står for et virtuelt privat nettverk. VPN fungerer som en sikker tunnel mellom en eller flere enheter. Dersom du er koblet til en VPN-tjeneste vil i korte trekk all trafikken fra enheten din gå gjennom denne serveren før den går videre til internett. Når trafikken din går gjennom denne serveren vil den bli kryptert. Da vil du i utgangspunktet ikke kunne hackes, spores eller overvåkes. Du kan se en enkel illustrasjon av dette her:

Når trafikken din sendes gjennom en VPN vil den bli kryptert.

I utgangspunktet ble VPN benyttet for å ha egne nettverk i organisasjoner eller bedrifter, hvilket kan være praktisk. For eksempel kan en bedrift ha et eget nettverk som man kan koble seg til via en VPN, slik at også ansatte i bedriften som er på reise eller lignende kan ha tilgang til dette nettverket. Nettverket vil da være sikret, og her kan man også ha lagret viktige dokumenter og lignende som er tilgjengelig for mennesker som benytter seg av bedriftsnettverket.

Kobler du deg for eksempel til UiO sin VPN vil enheten din oppføre seg som om du befinner deg på UiO sine områder. Da vil du ha tilgang til universitetsdokumenter og lignende.

I dag benytter imidlertid de fleste seg av VPN av rent private grunner. Dette kan som nevnt enten være for å beskytte seg mot hackere på offentlige nettverk, gjøre seg skjult for myndigheter, internettleverandører og andre som vil spore trafikken din, omgå geoblokkeringer og lignende. Vi kommer straks tilbake til alle fordelene med en VPN under.

Det er ikke slik at du trenger å lage en VPN-tilkobling selv. Dette er mulig, men er utrolig vanskelig og avansert. I dag finnes det heldigvis et antall VPN-tjenester som har gode programmer som du kan laste ned og bruke for rundt 50 kroner i månenden. Vi kommer straks tilbake til de beste VPN-tjenestene, men først skal vi skrive litt om de forskjellige fordelene med ene VPN-tjeneste.

Fordeler med en VPN-tjeneste?

Grunnen til at VPN har blitt såpass populært som det har blitt er at det er en rekke fordeler involvert med å bruke VPN. Vi skal her gi en oversikt over noen av fordelene en VPN-tjeneste kan gi deg. Typisk vil de fleste skaffe seg en VPN for å dra nytte av en eller flere av disse fordelene:

1) Skjul IP adressen din

For det første lar et VPN deg skjule IP adressen din. Når du har koblet deg til en VPN-server vil det for utenforstående se ut som du har IP adressen til serveren du er koblet til, og altså ikke din egen IP adresse. Dette vil være en stor fordel da du vil bli mye mer anonym på nett, da ingen kan spore din aktivitet.

Det er ingen hemmelighet at IP-adressen vår kan brukes til mye forskjellig og at aktiviteten vår spores mange steder. Slikt sett er det aldri godt å vite hvor mye informasjon for eksempel internettleverandøren, tredjeparter på nett som samler cookies, myndigheter eller lignende samler av vår bevegelse på nett. Slikt sett er det alltid en fordel å kunne skjule IP adressen så mye som mulig.

2) Omgåelse av geoblokkering

Det kanskje mest brukte formålet til VPN i dag er til å omgå geoblokkering. En rekke streamingtjenester og lignende er i dag kun tilgjengelige i visse områder. I Norge er mye av innholdet i nasjonal TV begrenset til Norge på grunn av rettighetsbegrensninger. Dette innebærer at du ikke kan se for eksempel NRK dersom du befinner deg utenfor landets grenser.

Med en VPN kan du koble deg til en norsk server og dermed på norsk IP adresse. Da vil streamingtjenester som NRK og TV2 Sumo tro at du befinner deg i Norge, og du vil da oppheve geoblokkeringen. Det samme konseptet gjelder for eksempel dersom du ønsker å se BBC iPlayer, der må du koble deg til en server i Storbritannia da du trenger en IP-adresse fra Storbritannia. Du kan også koble deg til en server i USA og se amerikansk Netflix (med mye bedre innhold)

3) Omgåelse av sensur

Heldigvis er ikke innhold på internett sensurert i Norge. Dette innebærer at vi kan se alt vi ønsker på nettet, enten det er aviser, sosiale medier, streamingtjenester eller lignende. Imidlertid gjelder ikke dette for alle land, og i land som Kina, Russland, Iran, Nord-Korea og lignende er en rekke nettsider blokkert av myndighetene.

I slike land er ekstremt veldig gunstig da du kan koble deg til en VPN-server utenfor landet og dermed lure internettsensuren. Da vil du kunne få tilgang til sider som Facebook, Twitter og lignende som ellers ville vært blokkert i det landet. Det gjelder å sette seg inn i hvilke VPN-tjenester som fungerer i hvert land, da mange VPN-tjenester ofte vil være blokkert i land som Kina og Russland.

4) Bedre sikkerhet på nett

Når du benytter deg av en VPN-tjeneste vil all trafikken din bli kryptert. Dette gir deg en enorm fordel da det vil være mye vanskeligere å hacke deg eller blande seg inn i internettrafikken din. På den måten vil krypteringen gjøre at du kan bevege deg mye sikrere på nett. Det blir litt som å gå på gåten med et skjold.

De beste VPN-tjenestene har ofte en kryptering som tilsvarer krypteringen til de beste militære forsvarene, så det ligger i kortene at denne er vanskelig å trenge gjennom for hackere eller lignende. Skal du bruke VPN til sikkerhet på nett kan vi anbefale ExpressVPN.

5) Beskyttelse mot overvåkning

Det er ingen hemmelighet at veldig mange aktører tjener på å overvåke trafikken til mennesker på nett. Enten dette er internettleverandøren din, tredjeparter som samler informasjon om deg og bruker det til å manipulere deg med målrettet markedsføring, myndigheter eller lignende, er fellestegneren som oftest at du ikke ønsker at de samler denne informasjonen.

Ved å benytte deg av VPN vil du i mye større grad beskytte deg mot overvåkning. Du blir nærmest usynlig dersom du benytter deg av de beste VPN-tjenestene, særlig dersom du også sikrer deg med verktøy som kill switch og lignende.

6) Bedre priser på tjenester

VPN kan faktisk ikke bare brukes til å sikre seg mot overvåkning, hacking, omgåelse av sensur, geoblokkering og lignende. VPN kan faktisk også brukes til å spare mye penger. Forskjellige tjenester på nett ligger nemlig ute til forskjellige priser ut fra hvilken geografisk del av verden du befinner deg.

Skal du kjøpe de samme flybilettene er det dermed en god sjanse for at disse er dyrere dersom du besøker siden fra en norsk IP adresse enn dersom du for eksempel besøker siden fra en indisk IP adresse. Da er det bare å koble seg til en server i India, gjennomføre kjøpet, og gni seg i hendene. Slikt sett kan VPN være en god måte å gjøre lommeboken tykkere på.

Hvordan skaffe seg en VPN?

Som nevnt er den klart beste måten å skaffe seg en VPN på å laste ned en ferdig laget VPN-tjeneste. Det finnes det en rekke forskjellige VPN-tjenester i verden, sannsynligvis rundt 200 eller mer. Mange av disse er gratis, men vi anbefaler kun de betalte tjenestene.

Det er flere grunner til dette, men kort sagt fungerer gratistjenestene nesten aldri som de lover, og de betalte VPN-tjenestene er også veldig billige. Vi går nøyere gjennom gratis vs betalte VPN tjenester nedenfor. Vi skal nå gå gjennom de VPN-tjenestene vi synes fungerer aller best i Norge.

ExpressVPN

Her ser du hovedmenyen til ExpressVPN

Vi har kåret ExpressVPN til den beste VPN leverandøren i testen. ExpressVPN er en veldig god allrounder som passer til de fleste behov. Leverandøren tilbyr veldig god trygghet kombinert med en av de aller raskeste hastighetene.

Når det kommer til land og servere har ExpressVPN over 3000 servere i over 94 land. Dette er nok mest servere av alle VPN-leverandører vi har kommet forbi. Dette gjør at hastigheten blir veldig rask. Når det kommer til antall land tilbyr ExpressVPN sannsynligvis aller mest av alle VPN-tjenestene vi har testet. En lengre vurdering av ExpressVPN kan du lese her.

ExpressVPN har også veldig god sikkerhet. Tjenesten er plassert i Panama utenfor EU og amerikansk jurisdiksjon. Dette medfører at leverandøren kan tilby en politikk om null loggføring. Dette innebærer at når du bruker ExpressVPN er du totalt anonym. Du trenger dermed ikke være redd for at leverandøren for eksempel leverer informasjon om deg til tredjeparter.

ExpressVPN er også veldig brukervennlig. Det går utrolig raskt å koble seg til alle serverne, hvilket er et område ExpressVPN skiller seg veldig positivt ut på. Mange andre VPN-tjenester bruker veldig lang tid til å koble seg til serverne.

Når det kommer til pris er ExpressVPN, i likhet med de andre anbefalte VPN leverandørene en betalt VPN leverandør. Prisen er helt på det jevne. For 70 kr får du et månedsabonnement. Men dersom du binder deg for en lengre periode blir det vesentlig billigere i måneden. Les mer om hvorfor vi anbefaler betalte fremfor gratisprodukter nedenfor.

NordVPN

Her ser du hovedmenyen til NordVPN

NordVPN er også en god VPN-tjeneste. NordVPN er en gammel klassiker som fungerer til det meste. Derfor er tjenesten også veldig populær. NordVPN har over 6000 servere i over 60 land. I forhold til serverantall er dette klart mest i testen. Tjenesten har faktisk over 70 servere i Norge, hvilket er mest av alle VPN-tjenester vi har testet.

Når det kommer til sikkerhet praktiserer NordVPN en total politikk om null loggføring. NordVPN har naturligvis også en kill switch, og krypteringen er så kraftig at den er på lik linje med det amerikanske militærets kryptering. Du kan altså være trygg på at du ikke blir overvåket eller lignende.

Når det kommer til brukervennlighet skiller NordVPN seg ut positivt. NordVPN har et verdenskart som du kan bruke for å velge forskjellige land. NordVPN skiller seg dermed ut fra andre VPN-leverandører som kun har en liste over ulike land du kan velge mellom. Verdenskartet til NordVPN er veldig brukervennlig.

Når det kommer til pris er NordVPN en del billigere enn ExpressVPN, særlig dersom du binder deg for en lengre periode. NordVPN tilbyr også en 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at du kan benytte deg av tjenesten og få pengene tilbake innen 30 dager dersom du ikke er fornøyd. Samlet gir NordVPN deg svært mye for pengene.

SurfShark

Her ser du hovedmenyen til SurfShark

SurfShark er en av de nyere VPN-tjenestene vi anbefaler på våre sider. Selv om tjenesten er relativt ny, har den rukket å utvikle et veldig bra produkt på kort tid. Alt fra sikkerhet, brukervennlighet, hastighet og lignende ligger på et veldig høyt nivå.

SurfShark tilbyr 500 servere i over 50 land. Serverutvalget er altså ikke like stort som ExpressVPN og NordVPN, men vi opplever likevel at serverne fungerer svært bra. Serverne kobles til raskt og hopper ikke ut eller lignende, slik som kan være et problem hos andre VPN-tjenester. I tillegg er hastigheten på serverne gode. SurfShark tilbyr også mange gode servere i Norge, slik at tjenesten kan anbefales til norske brukere.

Når det kommer til sikkerhet tilbyr SurShark 265 AES-kryptering, altså det samme som NordVPN og ExpressVPN. Dette er altså kryptering i toppklassen. Ved siden av dette tilbyr SurfShark en rekke sikkerhetsfunksjoner som blant annet Kill Switch, og har også en politikk om ingen loggføring. Samlet er SurfShark et solid produkt når det kommer til sikkerhet.

Prismessig kan du faktisk få SurfShark helt ned til kr 20 i måneden, hvilket faktisk er ekstremt billig. Dermed er nok SurfShark en av de tjenestene som gir deg mest verdi for pengene, ved siden av NordVPN.

Ulike VPN-protokoller

Her ser du ulike protokoller du kan velge mellom hos ExpressVPN

Det er mange forskjellige metoder enheten din kan bruke for å koble til en VPN-server. Dette kalles også for ulike protokoller. Med andre ord avgjør en VPN-protokoll hvordan dataene dirigeres mellom din enhet og VPN-serveren du ønsker å koble til. Det er stor forskjell på de ulike protokollene, særlig når det kommer til hastighet, sikkerhet, brukervennlighet og lignende. Vi skal nå skrive litt om de ulike protokollene:

1) IKEv2

IKEv2 er den nyeste VPN-protokollen og regnes av mange som den aller mest avanserte. De fleste mener dette er den aller raskeste protokollen, og den er også sikker og stabil. En IKEv2 protokoll er også enkel å sette opp. Krypteringsgraden vil her være den trygge AES 256-bit krypteringen.

Alt i alt er IKEv2 en av de aller beste protokollene en kan bruke for å opprette en VPN-forbindelse. En liten ulempe er at den ikke har støtte for eldre plattformer, men dette blir jo et mindre og mindre problem i tiden som kommer.

2) OpenVPN

OpenVPN er nok den aller mest klassiske VPN-protokollen. OpenVPN er kjent av de fleste for å ha den beste ytelsen og det beste sikkerhetnivået. Krypteringen er i likhet med IKEv2 AES 256-bit, for kontrollmeldinger SHA 256 og for kryptering av håndtrykk 2048-bit SSL/TLS

OpenVPN benytter seg av OpenSSL krypteringsprotkollene, og anses å være veldig vanskelig å trenge gjennom. Fordeler med OpenVPN-protokollen er at den er svært rask samtidig som den har veldig god sikkerhet. OpenVPN støttes også av nesten alle kjente operativsystemer.

3) L2TP/IPSec

L2TP står for Layer 2 Tunnel-protokoll, og anses ved siden av IKEv2 og OpenVPN som et godt alternativ. Imidlertid foretrekker de fleste å benytte seg av IKEv2 eller OpenVPN fremfor L2TP. Grunnen til dette er at selv om en L2TP protokoll nesten alltid vil være veldig sikker, vil hastigheten ofte være noe dårligere enn disse to andre protokollene.

L2TP-protokollen har mange fordeler ved seg. Blant annet er den svært enkel å sette opp, og er tilgjengelig på nesten alle mulige operativsystemer og plattformer. Krypteringen er AES 128-bit og har ingen kjente sårbarheter.

4) PPTP

PPTP står for Point to Point Tunneling. Dette er kanskje en av de meste grunnleggende protokollene. Fordelen med en slik protokoll er at den er veldig enkel å sette opp samtidig som om hastigheten er god. Protokollen støttes også av de aller fleste operativsystemer og plattformer.

Ulempen med Point to Point Tunneling er imidlertid at sikkerheten er noe dårligere enn de andre VPN-protokollene. Dette blir naturligvis en stor ulempe da hovedformålet til VPN er å beskytte din sikkerhet. En har funnet flere kjente svakheter med disse protokollene. Dermed ønsker en primært å benytte seg av de andre protokollene.

Er det trygt å bruke VPN?

Nå som du har fått svar på spørsmålet ditt om hva VPN er lurer du kanskje på om det er trygt å bruke en VPN-leverandør. Svaret er ja, hvis du bruker riktig VPN leverandør. Alle VPN-leverandørene på vår side praktiserer en tilnærmet total politikk om null loggføring. Dette innebærer at VPN tjenesten ikke sporer hva du gjør på nettet. Da du i utgangspunktet er totalt anonym siden all trafikken din går via en anonym IP adresse vil dette medføre at det ikke vil være mulig å spore aktiviteten din.

Når VPN tjenesten ikke sporer aktiviteten din vil det altså ikke være mulig for leverandøren å for eksempel utlevere noen informasjon om deg til en tredjepart. VPN leverandører som NordVPN og ExpressVPN, som vi anbefaler på siden vår, er basert i land som befinner seg utenfor EU og amerikansk jurisdiksjon. Ikke alle VPN-leverandører er helt trygge, og dette må du som forbruker være obs på. Du burde særlig unngå gratis VPN programmer som ikke virker tillitsvekkende.

Hva skal jeg se etter når jeg velger VPN leverandør?

Det er flere faktorer du burde se etter når du velger VPN leverandør. De viktigste nøkkelordene er trygghet, hastighet og hvilket formål du skal bruke VPN-tjenesten til. Vi skal nå skrive litt mer om de forskjellige faktorene:

1) Trygghet

Når det gjelder trygghet er det viktig at du velger en VPN-leverandør som kan garantere at du kan bruke programmet anonymt. De fleste VPN leverandører i dagens marked praktiserer en politikk om null loggføring, og dette er noe du burde se etter. Da loggføres ikke aktiviteten din.

De beste VPN leverandørene har også avanserte sikkerhetssystemer som holder anonymiteten din enda mer sikker. Du burde for eksempel se etter om VPN leverandøren tilbyr et såkalt kill switch. De beste VPN leverandørene har en 99,9% oppetid på serverne sine. Dette betyr at du sjelden vil kobles fra VPN tilkoblingen. Dersom dette mot formodning skulle skje vil imidlertid en kill switch gjøre at internettilkoblingen din avsluttes totalt dersom VPN tilkoblingen din faller fra.

På denne måten blir ikke IP adressen din midlertidig avslørt. Dette er bare en av mange sikkerhetsfaktorer de beste VPN programmene vil tilby deg. Krypteringsnivå er selvfølgelig viktig, og du burde se etter VPN-tjenester som tilbyr AES 265-bit kryptering.

2) Hastighet

Når det gjelder hastighet er dette naturligvis noe som er ekstremt viktig når det kommer til VPN. Med enhver VPN-tilkobling vil hastigheten bli noe tregere. Dette er fordi trafikken din omdirigeres gjennom en ekstern server. Med de beste VPN leverandørene er det imidlertid liten påvirkning på internetthastigheten din.

Det du burde se etter når det kommer til hastighet er primært VPN leverandørens antall servere. Veldig kort fortalt betyr som oftest antall servere større fart. Derfor vil det være en stor forskjell på en VPN-leverandør som tilbyr 0 servere og en VPN-leverandør som tilbyr 100 servere.

3) Formål

Du burde også se etter VPN leverandører i lys av hvilket formål du skal bruke VPN leverandøren til. Dersom du deg for eksempel i utlandet og ønsker å se norsk TV i utlandet er du nødt til å ha en norsk IP adresse. Da må du velge en VPN-tjeneste som har servere i Norge. Hvis ikke vil ikke VPN-tjenesten kunne gi deg en norsk IP-adresse, og det blir da helt formålsløst å benytte seg av VPN.

Det samme gjelder dersom du befinner deg i Norge og ønsker å bruke VPN for å få bedre sikkerhet. Hvis du da benytter deg av en VPN-leverandør som ikke har tilgang til Norge vil du oppleve å ikke kunne benytte deg av mange nettsteder optimalt. Heldigvis har de fleste VPN leverandører flere servere i Norge, i alle fall de vi anbefaler på denne siden.

Skal du derimot benytte deg av en VPN til å for eksempel se amerikansk Netflix er det helt sentralt at VPN-tjenesten har mange servere i USA og at disse fungerer med Netflix. Det er nemlig mange tjenester som ikke gjør det.

4) Andre faktorer

Dette var bare et eksempel på noen av de viktigste faktorene. Andre faktorer som er viktige blir selvfølgelig generelt rykte, brukervennlighet, utvalg av apper og utvidelser, kundeservice, pris, alternative sikkerhetsfunksjoner og lignende.

Bruke gratis eller betalt VPN-tjeneste?

Samlet sett anbefaler vi nesten alle å benytte seg av betalte VPN-tjenester fremfor gratistjenestene. Det er nemlig en rekke fordeler med de betalte VPN-leverandørene i forhold til gratisleverandørene og vi vil gå gjennom de viktigste her.

For det første er de betalte leverandørene mye raskere enn gratisproduktene. Gratisproduktene har naturligvis mye mindre kapital og har dermed mye mindre ressurser til å investere i servere. Mens NordVPN for eksempel kan ha 6000 servere har gratisleverandører ofte ikke mer enn 10 servere som alle er overbelastet.

Når det gjelder en VPN-tilkobling er det utrolig irriterende å ha dårlig hastighet, fordi du kan oppleve at internettet lagger. Særlig er dette irriterende når du skal amerikansk Netflix eller dersom du for eksempel driver med gaming.

For det andre er de betalte VPN programmene som oftest en del tryggere enn gratisprogrammene. Det er veldig viktig at VPN leverandøren du benytter deg av garanterer sikkerheten din. Dette opplever vi ofte at ikke gratisprogrammene gjør. Dersom du finner en som gjør dette med god hastighet vil dette selvfølgelig være en god løsning.

Gratisprogrammene har også endel bedre kundeservice og kundevennlighet. Det kommer igjen ned til ressurser. De betalte VPN leverandørene har mye mer ressurser enn gratisprogrammene til å tilby gode tjenester til brukerne sine. VPN leverandørene vi anbefaler tilbyr også en 30 dagers pengene tilbake garanti slik at det vil være mulig å få pengene tilbake innen en måned.

Er VPN lovlig?

Et betimelig spørsmål mange stiller er om VPN er lovlig. Det hadde naturligvis ikke vært noe poeng å benytte seg av VPN dersom det var ulovlig å bruke det. Heldigvis er det korte svaret at VPN i utgangspunktet er lovlig, dersom du ikke bruker det til noe som er ulovlig.

Det er imidlertid viktig å huske på at mange bruker VPN til aktiviteter som ikke er lovlige, eller i alle fall enkelte. Skal du for eksempel bruke VPN til å laste ned filer som krenker opphavsrett, vil dette være ulovlig. Da vil det være ulovlig å laste det ned med VPN, men det er ikke fordi du bruker VPN, men fordi du gjorde noe ulovlig i utgangspunktet. Pass dermed på at du ikke bruker VPN til noe som er ulovlig.

VPN er også ulovlig i en del land, som typisk Kina, Russland, Iran, Nord-Korea og lignende. Typisk vil dette være i land som ønsker å kontrollere borgerne sine. Skal du reise til et slikt land anbefaler vi deg å sette deg inn i reglene slik at du unngår å møte på uønskede problemer.

Kan jeg bruke VPN på alle enheter?

De beste VPN programmene som vi anbefaler på vår side tilbyr programmer for alle enheter. Dette innebærer at du kan laste ned VPN programmet på både PC, Mac, iPhone, Android, Windows, Linux og andre operativsystemer. Konkurransen er såpass stor at VPN leverandørene er nødt til å tilby de beste tjenestene.

Nesten alle de betalte VPN-tjenestene tilbyr også egne utvidelser for browsere som Chrome og Firefox. I tillegg har mange også egne apper til enheter som AppleTV, Playstation, Xbox, AndroidTV, Fire TV, Nintendo Switch,, Routere, Roku, Kindle, Chromecast og lignende.

VPN oppsummert

Kort oppsummert er det relativt enkelt å koble seg til en VPN-tjeneste. Du kan lage en selv, men det er langt enklere å laste ned en VPN-tjeneste og kun koble seg til en server på programmet du laster ned. Det finnes en rekke gode VPN-løsninger som vi har eksemplifisert ovenfor som du kan benytte deg av til snaue 50 kroner i måneden.

Bruk av VPN involverer en rekke fordeler, som blant annet økt sikkerhet, anonymitet, beskyttelse på offentlige WiFi, omgåelse av geoblokkeringer, opphevelse av sensyr, mulighet for å spare penger og lignende. Dersom du har flere spørsmål om VPN er det bare å sende oss en mail, så skal vi prøve å besvare disse så godt som mulig.