Hva er en VPN tjeneste?

VPN er en sikker tunnel mellom to eller flere enheter. Med VPN kan du holde din identitet på internett anonym, omgå geoblokkering og beskytte deg mot spionasje. VPN blir stadig mer populært i store deler av verden.

VPN står for Virtuelt Privat Nettverk. VPN kan naturligvis forklares svært teknisk, men vi skal ikke gå inn på alle tekniske detaljer her. Det kan forklares ganske enkelt. Det finnes mange forskjellige VPN leverandører rundt omkring i verden. Disse leier forskjellige servere rundt omkring i verden.

Når du benytter deg av VPN programmet kan du koble deg på disse serverne. Det som skjer da er at all trafikken fra enheten din omdirigeres gjennom den serveren. Alle andre nettsteder vil da tro at din trafikk kommer fra den serveren. Du vil altså få den samme norske IP adressen som den serveren. Dette gir deg flere fordeler som vi skal komme til nå.

De beste VPN tjenestene

Som nevnt finnes det utrolig mange VPN tjenester rundt omkring i verden. Vi vet om over 100 forskjellige VPN tjenester. Det viktigste er imidlertid kun å velge en VPN tjeneste som fungerer. Her har vi listet opp de 5 VPN tjenestene som vi synes er best for Norge.

VPN - Virtuelt Privat Nettverk

VPN står for virtuelt privat nettverk. VPN er en sikker tunnel mellom en eller flere enheter. En rekke VPN leverandører rundt omkring i verden leier ulike serveresom befinner seg over hele verden. Når du benytter deg av et VPN program kan du koble til disse forskjellige serverne.

Det opprettes deretter en tilkobling mellom din enhet og serveren, slik at trafikken vil bli sendt gjenom serveren. På denne måten vil du for tredjeparter bli identifisert med den serveren, de vil altså ikke se din IP adresse, men serveren sin IP adresse. Slik kan du få norsk IP adresse i utlandet.

Hva er fordelen med et VPN program?

Nå har du altså fått svaret på hva VPN er. Det mest interessante er da hvilke fordeler du kan få av å bruke et VPN program. Det er flere fordeler og vi vil her bare nevne de aller mest åpenbare.

For det første vil du være helt trygg på internett. Ved å få en annen IP adresse vil du bli helt anonym. Dette fører til at ingen kan spole din aktivitet. Det er allment kjent at aktiviteten vår på internett sannsynligvis blir mindre og mindre privat. Derfor blir VPN stadig mer populært for mennesker som ønsker å beskytte sin identitet på nettet.

For det andre kan du bruke VPN til å omgå geoblokkering. Dette er en veldig viktig for mange brukere.

For det tredje vil mennesker i land der hvor mange nettsteder er sensurert kunne bruke VPN for å omgå slik sensur. Det kan nevnes land som Russland, Kina, Iran og liknende. Uheldigvis har mange av disse landene også blokkert bruken av VPN, slik at det i realiteten blir vanskelig å benytte seg av VPN.

Men særlig vil VPN være aktuelt for borgere som ønsker å få tilgang til innhold som kun er tilgjengelig i enkelte land. Dette kan for eksempel være nasjonal TV.

I Norge er mye av innholdet i nasjonal TV begrenset til Norge på grunn av rettighetsbegrensninger. Dette innebærer at du ikke kan se for eksempel NRK dersom du befinner deg utenfor landets grenser.

Med VPN kan du være mer anonym på nett.

Ved å skaffe deg en VPN og koble deg til en norsk server vil nettstedene tro du er i Norge, og dermed vil du kunne se på skandinavisk TV.

Er det trygt å bruke VPN?

Nå som du har fått svar på spørsmålet ditt om hva VPN er lurer du kanskje på om det er trygt å bruke en VPN leverandør. Svaret er ja, hvis du bruker riktig VPN leverandør. Alle VPN leverandørene på vår side praktiserer en tilnærmet total politikk om null loggføring. Dette innebærer at VPN tjenesten ikke sporer hva du gjør på nettet. Da du i utgangspunktet er totalt anonym siden all trafikken din går via en anonym IP adresse vil dette medføre at det ikke vil være mulig å spore aktiviteten din.

Når VPN tjenesten ikke sporer aktiviteten din vil det altså ikke være mulig for leverandøren å for eksempel utlevere noen informasjon om deg til en tredjepart. VPN leverandører som NordVPN og ExpressVPN, som vi anbefaler på siden vår, er basert i land som befinner seg utenfor EU og amerikansk jurisdiksjon. Ikke alle VPN leverandører er helt trygge, og dette må du som forbruker være obs på. Du burde særlig unngå gratis VPN programmer som ikke virker tillitsvekkende.

Hva skal jeg se etter når jeg velger VPN leverandør?

Det er flere faktorer du burde se etter når du velger VPN leverandør. De viktigste nøkkelordene er trygghet og hastighet.

Når det gjelder trygghet er det viktig at du velger en VPN leverandør som kan garantere at du kan bruke programmet anonymt. De fleste VPN leverandører i dagens marked praktiserer en politikk om null loggføring, og dette er noe du burde se etter. Da loggføres ikke aktiviteten din.

De beste VPN leverandørene har også avanserte sikkerhetssystemer som holder anonymiteten din enda mer sikker. Du burde for eksempel se etter om VPN leverandøren tilbyr en såkalt kill switch. De beste VPN leverandørene har en 99,9% oppetid på serverne sine. Dette betyr at du sjelden vil kobles fra VPN tilkoblingen. Dersom dette mot formodning skulle skje vil imidlertid en kill switch gjøre at internettilkoblingen din avsluttes totalt dersom VPN tilkoblingen din faller fra. På denne måten blir ikke IP adressen din midlertidig avslørt. Dette er bare en av mange sikkerhetsfaktorer de beste VPN programmene vil tilby deg.

Når det gjelder hastighet er dette naturligvis noe som er ekstremt viktig når det kommer til VPN. Med enhver VPN tilkobling vil hastigheten bli noe tregere. Dette er fordi trafikken din omdirigeres gjennom en ekstern server. Med de beste VPN leverandørene er det imidlertid liten påvirkning på internetthastigheten din.

Det du burde se etter når det kommer til hastighet er primært VPN leverandørens antall servere. Veldig kort fortalt betyr som oftest antall servere større fart. Derfor vil det være en stor forskjell på en VPN leverandør som tilbyr 0 servere og en VPN leverandør som tilbyr 100 servere.

Naturligvis vil andre brukeranmeldelser være til god nytte dersom disse er uavhengige.

Du burde også se etter VPN leverandører i lys av hvilket formål du skal bruke VPN leverandøren til. Dersom du befinner deg i utlandet og ønsker å koble deg til en norsk server, hjelper det lite å bruke en VPN leverandør som ikke har noen servere i Norge. Det samme gjelder dersom du befinner deg i Norge og ønsker å bruke VPN for å få bedre sikkerhet. Hvis du da benytter deg av en VPN leverandør som ikke har tilgang til Norge vil du oppleve å ikke kunne benytte deg av mange nettsteder optimalt. Heldigvis har de fleste VPN leverandører flere servere i Norge, i alle fall de vi anbefaler på denne siden.

Her kan du se anmeldelser av VPN i forhold til forskjellige enheter, blant annet VPN til VPN til Android, og her også VPN til VPN til iPhone.

Hvilke VPN leverandører anbefaler vi?

Vi anbefaler 5 VPN leverandører på denne siden. Vi har testet VPN programmene i forhold til blant annet hastighet, trygghet, brukervennlighet, kundeservice, hvor optimalisert programmet er for norske brukere, pris og øvrige tekniske tilbud. Under kan du se vår konklusjon. Under listen vil vi gå gjennom noen av VPN leverandørene. Du kan se en større test av beste VPN for Norge her.

ExpressVPN

Vi har kåret ExpressVPN til den beste VPN leverandøren i testen. ExpressVPN er en veldig god allrounder som passer til de fleste behov. Leverandøren tilbyr veldig god trygghet kombinert med en av de aller raskeste hastighetene.

Når det kommer til land og servere har ExpressVPN over 3000 servere i over 94 land. Dette er nok mest servere av alle VPN leverandører vi har kommet forbi. Dette gjør at hastigheten blir veldig rask. Når det kommer til antall land tilbyr ExpressVPN relativt mange land, men andre VPN leverandører tilbyr flere. Dette er imidlertid ikke så viktig. En lengre vurdering av ExpressVPN kan du lese her.

ExpressVPN på Mac

ExpressVPN har et godt tilbud for Norge med over 50 servere i landet. Dette er meget bra og gjør at man som oftest har veldig rask hastighet når man er koblet til norske servere.

ExpressVPN har også veldig god sikkerhet. Tjenesten er plassert i Panama utenfor EU og amerikansk jurisdiksjon. Dette medfører at leverandøren kan tilby en politikk om null loggføring. Dette innebærer at når du bruker ExpressVPN er du totalt anonym.

Du trenger dermed ikke være redd for at leverandøren for eksempel leverer informasjon om deg til tredjeparter. ExpressVPN har også en veldig god kundeservice. i alle fall fikk vi veldig gode svar på våre spørsmål fra ExpressVPN . Dette vil naturligvis alltid være litt individuelt.

ExpressVPN er også veldig brukervennlig. Det går utrolig raskt å koble seg til alle serverne, hvilket er et område ExpressVPN skiller seg veldig positivt ut på. Mange andre VPN tjenester bruker veldig lang tid til å koble seg til serverne.

Når det kommer til pris er ExpressVPN, i likhet med de andre anbefalte VPN leverandørene en betalt VPN leverandør. Prisen er helt på det jevne. For 70 kr får du et månedabonnoment. Men dersom du binder deg for en lengre periode blir det vesentlig billigere i måneden. Les mer om hvorfor vi anbefaler betalte fremfor gratisprodukter nedenfor.

ExpressVPN fungerer veldig bra hvis du vil se NRK i utlandet.

Hvilke av VPN leverandørene er nest best?

Vi synes NordVPN og PrivateVPN er de VPN leverandørene som er de beste etter ExpressVPN. NordVPN er en gammel klassiker som fungerer til det meste. Derfor er tjenesten også veldig populær. En lengre vurdering av NordVPN kan du lese her.

NordVPN har 1500 servere i over 80 land. Dermed har NordVPN tilgang til flere land enn Express, dog ikke så veldig viktige land i våre øyne. Antall servere er også veldig høyt.

ExpressVPN på Mac

1500 er litt mindre enn ExpressVPN, men for å være ærlig vil du sannsynligvis ikke merke så stor forskjell, hvert fall til enkel bruk. Når det kommer til trygghet praktiserer NordVPN en nesten total politikk om null loggføring. Tjenesten loggfører noen enkle ting for å gjøre tjenesten mer brukervennlig, men dette er feks kun når brukerne er logget inn på servere. NordVPN har naturligvis også en kill switch.

Når det kommer til brukervennlighet skiller NordVPN seg veldig positivt ut. NordVPN har et verdenskart som du kan bruke for å velge forskjellige land. Du kan også gå på lister og velge forskjellige servere i forskjellige land. NordVPN skiller seg dermed ut fra andre VPN leverandører som kun har en liste over ulike land du kan velge mellom. Verdenskartet til NordVPN er veldig brukervennlig.

Når det kommer til pris er prisen noe dyrere enn NordVPN, men det er relativt likt. NordVPN tilbyr også en 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at du kan benytte deg av tjenesten og få pengene tilbake innen 30 dager dersom du ikke er fornøyd.

Vi er også veldig fornøyd med PrivateVPN. Tjenesten er noe mindre enn NordVPN og ExpressVPN og kan dermed ikke måle seg med de to øverste, men PrivateVPN fungerer også veldig bra. Tjenesten er basert i Sverige, og du kan dermed kommunisere med kundeservice på norsk.

PrivateVPN er også en relativt billig VPN tjeneste og tilbyr en 30 dagers pengene tilbake garanti. Tjenesten har en rekke servere særlig i Norden, hvilket gjør tilbudet bra for Norge. Men som sagt er tjenesten noe begrenset i forhold til NordVPN og ExpressVPN.

Hvordan koble til et VPN program?

Det er veldig enkelt å koble til et VPN program. Det er bare å registrere seg på programmet, og evt betale dersom du velger et betalt VPN program. Deretter er det bare å laste ned programmet til den enheten du ønsker. Så kan du bare åpne programmet og koble til det landet du ønsker.

Er det noen fordel med betalte VPN leverandører?

Det er en rekke fordeler med de betalte VPN levernadørene i forhold til gratisleverandørene og vi vil gå gjennom de viktigste her. Dette er også grunnen til at vi kun anbefaler betalte VPN leverandører på siden vår.

For det første er de betalte leverandørene mye raskere enn gratisproduktene. Gratisproduktene har naturligvis mye mindre kapital og har dermed mye mindre ressurser til å investere i servere. Mens NordVPN for eksempel kan ha 3500 servere har gratisleverandører ofte ikke mer enn 10 servere som alle er overbelastet. Når det gjelder en VPN tilkobling er det utrolig irriterende å ha dårlig hastighet, fordi du kan oppleve at internettet lagger. Særlig er dette irriterende når du skal amerikansk Netflix eller dersom du for eksempel driver med gaming.

For det andre er de betalte VPN programmene som oftest en del tryggere enn gratisprogrammene. Det er veldig viktig at VPN leverandøren du benytter deg av garanterer sikkerheten din. Dette opplever vi ofte at ikke gratisprogrammene gjør. Dersom du finner en som gjør dette med god hastighet vil dette selvfølgelig være en god løsning.

Gratisprogrammene har også endel bedre kundeservice og kundevennlighet. Det kommer igjen ned til ressurser. De betalte VPN leverandørene har mye mer ressurser enn gratisprogrammene til å tilby gode tjenester til brukerne sine.

VPN leverandørene vi anbefaler tilbyr også en 30 dagers pengene tilbake garanti slik at det vil være mulig å få pengene tilbake innen en måned.

Grunnen til at vi anbefaler betalte VPN leverandører er derfor av disse grunner. Betalte VPN leverandører kommer og går, slik at dersom du leser dette på et fremtidig tidspunkt og du finner en kjempegod VPN som ikke koster penger vil jeg selvfølgelig anbefale deg å gå for dette.

Du kan lese en lengre VPN test på denne siden dersom du ønsker dette.

Kan jeg bruke VPN på alle enheter?

De beste VPN programmene som vi anbefaler på vår side tilbyr programmer for alle enheter. Dette innebærer at du kan laste ned VPN programmet på både PC, Mac, iPhone, Android og andre operativsystemer. Konkurransen er såppas stor at VPN leverandørene er nødt til å tilby de beste tjenestene. Les mer om VPN for Norge i denne artikkelen.