Anmeldelse av NordVPN

Vår vurdering: 9.6

Anmeldelse av NordVPN

Vår vurdering: 9.6

Erfaring med bruk av NordVPN

Om vurderingen

"NordVPN er den beste VPN tjenesten du kan få i forhold til hva du betaler."

Oppsummering

Oppsummert består NordVPN testen med glans. Med sine rundt 5000 servere i 60 forskjellige land har du mange alternativer. På blant annet feltene hastighet, sikkerhet og personvern gjør tjenesten det utrolig bra. Prisen er også god, og du kan gå pengene tilbake innen 30 dager om du ikke er fornøyd.

Introduksjon

Vi har foretatt en grundig testing av NordVPN og sett på alt fra betalingsplaner til brukergrensesnitt til serverkategorier. Allerede innledningsvis kan vi nevne at denne VPN-klienten overrasket oss svært positivt.

Det er et mangfold av VPN-klienter på markedet med ulik funksjonalitet og brukervennlighet. NordVPN skiller seg ut med stor grad av fleksibilitet for bruker, samt konkurransedyktige priser.

Dessuten har VPN-klienten et intuitivt brukergrensesnitt og et komplimentært sikkerhetsverktøy (CyberSec) som tilsammen øker tryggheten rundt nettsurfing. Ikke minst er vi svært forndøyde med kundeserviceopplegget til NordVPN. Vi skal nå ta for oss noen ulike aspekter ved denne VPN-klienten og til slutt komme med en oppsummering av det hele.

Nedlasting og installering

NordVPN kan enkelt lastes ned fra nett. I forkant av innstallering på pc får en beskjed om å sette et nytt passord via ens private email, deretter lastes programvaren ned til ønsket destinasjon på pc`en.

Defaulten er at det legger seg i «Program Files» mappen dersom du benytter Windows pc. Dette er imidlertid brukerstyrt og enkelt å endre. Nedlastningen samt installering tar kun noen få minutter og gjennomføre (selvfølgelig kan det være variasjoner avhengig av hastighet på nett og pc-spesifikasjoner). Ved fullført innstallering får man spørsmål om man ønsker å slå på «CyberSec».

Dette er en omfattende beskyttelse fra blant annet reklame, skadevare (eksempelvis datavirus, trojanere, backdoors og spyware), digital snoking (fisking etter sensitiv informasjon) og andre trusler. CyberSec er i kombinasjon med de tradisjonelle funksjonene til NordVPN med på å øke sikkerheten rundt nettsurfing.

Hva vi likte med NordVPN

  • Servere i 62 land
  • God hastighet
  • Pålitelig tilknytning
  • Billig i forhold til kvaliteten
  • Bra til å se norsk TV i utlandet
  • Fungerer med Netflix

Brukergrensesnitt og innstillinger

NordVPN har en rekke forskjellige innstillinger du kan velge mellom, og menyen fungerer også enkelt og intuitivt.

NordVPN har et intuitivt og brukervennlig grensesnitt. På den blå hovedmenyen på toppen kan man velge mellom heholdsvis «Servers» og «Settings». Under «Service» får man opp et verdenskart der man enkelt kan trykke på det landet man ønsker å koble sin VPN opp mot.

Altnernativt kan man søke på ønsket land i den venstre sidemenyen eller scrolle seg nedover en langs liste med land som er plassert under søkefeltet. I tillegg har programutviklerne lagt til en knapp med «Quick connect». Trykker man på denne vil NordVPN automatisk søke etter og koble deg på de beste serverne.

På dagtid i Norge har vi erfaring med å bli koblet opp mot servere i USA når vi velger dette alternativet. Muligheten med automatisk oppkobling via «Quick connect» er praktisk og tidsbesparende.

Trykker man seg isteden inn på «Settings» i den blå hovedmenyen får man opp ulike elementære innstillinger. Blant annet kan man velge å skru CyberSec av og på her. Selv om vi i utgangspunktet anbefaler å ha CyberSec skrudd på til enhver tid, kan det være ting som i enkelte tilfeller gjør at vi anbefaler det motsatte.

Blant annet kan det være slik at man allerede har et virusprogram installert på pc`en som sørger for tilsvarende beskyttelse. For avanserte brukere kan det også være ønskelig å skru av CyberSec. Videre under «Settings» får man mulighet til å velge om Auto connect skal være av eller på (altså hvorvidt man automatisk kobles til en server når NordVPN er i gang), om NordVPN skal startes av seg selv når man skrur på pc`en, og hvorvidt man ønsker å motta notifikasjoner fra VPN-klienten.

I tillegg har NordVPN lagt til noen brukerinnstillinger under «Settings» som vi setter svært stor pris på. Blant annet kan man velge at man bare skal kunne kobles til internett dersom man er tilbkoblet VPN, den såkalte «Internett Kill Switch»-knappen.

Dessuten kan man bestemme at spesifikke applikasjoner skal avsluttes dersom en VPN-tilkobling uforberedt skulle falle. Dette gjøres ved å trykke på den såkalte «App Kill Switch»-knappen. Man har også mulighet til å gjøre pc`en usynlig for andre på et lokalt datanett (LAN).

Under «Settings» har man også anledning til å se hvilken versjon av NordVPN man benytter, endre passord, og dessuten se hvor lenge abonnementet er gyldig.

For øvrig har NordVPN lagt til en egen gruppe med servere i den venstre sidemenyen som de kaller «Speciality servers». Les mer om disse nedenfor der vi gjennomgår de ulike serverkategoriene.

Serverkategorier

NordVPN har en rekke spesialitetsservere. Her ser vi NordVPN tilkoblet til en DoubleVPN server (altså dobbel kryptering).

NordVPN tilbyr ulike serverkategorier, eller under Nord VPN sin terminologi: Speciality servers. Vi skal nå gjennomgå disse.

For det første har vi en klassisk «Standard server». Dette er en vanlig VPN server som 1) erstatter IP-adressen din med en annen IP-adresse, og 2) krypterer internettrafikken din. For det andre har vi det som kalles Dobbel VPN. Dette er en løsning hvor internett-trafikken din ikke bare sendes gjennom én server, men to. Man får altså en dobbel kryptering med en slik serverløsning.

Denne doble krypteringen er imidlertid kun tilgjengelig gjennom NordVPN sin «OpenVPN» for Windows, Android og macOS. For det tredje har NordVPN introdusert noe som kalles «Onion over VPN». Enkelt forklart kan man si at datatrafikken da først sendes gjennom en av NordVPN sine servere, deretter gjennom «Onion»-nettverket og til slutt når internett. «Onion»-nettverket er i utgangspunktet et nettverk som kun kan nås dersom man bruker en Onion-nettleser.

NordVPN sørger imidlertid for at nettverket kan nås gjennom deres serversystemer på tross av manglende Onion-nettleser. For det fjerde tilbyr NordVPN det de kaller P2P (Peer-to-peer) på enkelte servere. Et P2P-nettverk er en alternativ måte å organisere ressursdeling på i et datanett.

Vanligvis ligger ressursen sentralt, mens den på et P2P-nettverk ligger lokalt. Det er når man operer på et P2P nettverk at man bør benytte seg av P2P-alternativet til NordVPN. For det femte har vi det som kalles Dedikerte IP-servere. Dette er for brukere som kjøper deres egne private IP-adresser.

Dette kan gjøres gjennom NordVPN og koster omkring $70 dollar. Per i dag tilbys denne løsningen kun til kunder i USA, Tyskland, Storbritannia og Nederland. Servere for brukere som har kjøpt deres egne private IP-adresser er kun tilgjengelig for Windows, Android, Linux og den åpne VPN-versjonen for MacOS.

Priser og betalingsplaner

En kan velge mellom 4 ulike betalingsplaner. $11,95 for kun 1 måned, $6,99 per mnd. i 12 måneder, $3,99 per mnd. i 24 måneder, eller $2.99 per mnd. i 36 måneder. Konvertert til norske kroner (etter dagens kurs) står man da igjen med følgende priser for de ulike betalingsplanene:

Det er 30 dagers pengene tilbake garanti uavhengig av hvilken betalingsplan man velger.

Det er mulig å teste NordVPN gratis i 7-dager. En blir da bedt om å oppgi fornavn, etternavn, postnummer og kredittkortinformasjon. NordVPN trekker da en liten sum fra kredittkortet for å verifisere at kortet faktisk er et reelt betalingskort som det er dekning på.

Dersom man bestemmer seg for å gjøre bruk av den 7 dager lange prøveperioden må en imidlertid merke seg at abonnementet starter automatisk etter at prøveperioden er ferdig. En blir da satt på 36-måneders abonnementet med kostnaden på $2.99 i måneden. Dette er imidlertid helt uproblematisk ettersom det oppgis at man når som helst kan avslutte abonnementet når en starter abonnementet med den gratis prøveperioden.

Avhengig av hvilken betalingsplan man velger blir man fakturert på ulike tidspunkter. Dersom man f.eks. velger 36-måneders planen, faktureres det $107,55 hvert tredje år. Etter dagens kurs tilsvarer det ca. 926 kroner. Velger man isteden 12-måneders planen skjer faktureringen månedlig, og man trekkes ca. 60 kroner i måneden (etter dagens kurs).

Det er imidlertid ikke umulig å tenke seg at man kan kontakte selskapet og be om alternative faktureringstidspunkt. Dette har vi riktignok ikke forsøkt selv.

Det er også verdt å merke seg at når man gjennomfører kjøpet av NordVPN (uavhening av den betalingsplanen man velger) får opp info om at man kan reservere seg mot å motta informasjon om NordVPNs tjenester. En må da sende inn en e-post til [email protected]. Dette kan være hensiktsmessig om man er lei av at inboxen fylles opp av for mange eposter fra ulike programvaretilbydere. Samtidig er det en risiko for at man går glipp av relevant informasjon vedrørende produktet eller andre produkt som NordVPN tilbyr.

Kundeservice

Under «settings» på NordVPN kan man enkelt dirigere over til NordVPN sitt «helpcenter». Her finner man forklaringer på de vanligste problemene en møter på i forbindelse med bruk av VPN-klienten. Blant annet hvordan man setter opp en ruter med NordVPN, hva man må gjøre hvis man ikke klarer å koble til NordVPN sine servere, og hvordan deres «money back policy» fungerer.

Dessuten kan man finne relevant informasjon og gjennomføre feilsøking gjennom å trykke seg inn på en av fire hovedkategorier: 1) Getting started, 2) Billing, 3) Connectivity, og 4) general info. Trykker du deg inn på f.eks. «Connectivity» bes du først om å oppgi hvilket operativsystem du benytter, for deretter å få hjelp med det du spesifikt lurer på.

La oss for eksempel si at du sliter med å sette opp en manuell tilkobling til Windows 7. Da finner du en utførlig gjennomgang med tekst, bilder, og relevante filer som må lastes ned inne på hjelpesenteret. En slik detaljert gjennomgang gjør det mye lettere enn om du måtte ringe inn til NordVPN, eller sitte i en evig lang mailutveksling med en av deres kunderådgivere.

Når det er sagt, er det også enkelt å komme i kontakt med NordVPN sine kunderådgivere om en skulle stå helt fast. De er tilgjengelig både på live chat og email. Og de gangende vi har tatt kontakt med dem har vi fått rask og god hjelp.

NordVPN er svært fornøyd med sin 24/7 kundeservice, og vi synes også dette fungerer veldig bra.

NordVPN til norsk TV i utlandet

NordVPN fungerer utmerket til NRK i utlandet. Det er bare å koble seg til en server i Norge og streame på NRK.no

Mange nordmenn ønsker primært kun å benytte seg av VPN for å se på norske TV kanaler utenfor Norge. Som kjent er dette geoblokkert utenfor Norge, og man er nødt til å ha en norsk IP adresse for å kunne se på TV programmer som NRK, TV2 Sumo og lignende.

Grunnen til dette er pga at programmene bare kjøper rettighetene til å vise programmene innenfor Norge, og andre IP adresser må dermed blokkeres.

Med en VPN kan man som kjent skaffe seg en norsk IP adresse og dermed enkelt se norsk TV i utlandet. Vi opplevde NordVPN som en veldig god VPN tjeneste til dette formålet. Tjenesten har mange servere i Norge, og er også veldig rask. På den måten kan de se favorittprogrammene dine uten lagging i for eksempel Spania, Thailand eller USA.

Fra vi gikk inn på NordVPN sin hjemmeside og hadde lastet ned produktet og koblet oss til en norsk IP adresse, og så gått inn på NRK, gikk det omtrent kun 5 minutter. Det fungerte også helt utmerket og omgå geobegrensningen til både NRK og TV2 sumo. Slikt sett kan vi absolutt anbefale NordVPN til dette formålet.

NordVPN til Netflix

NordVPN er en av få tjenester som fungerer godt med Netflix, og de fleste serverne klarer å unngå Netflix sin VPN-blokkering.

Mange nordmenn ønsker også å bruke VPN for å koble seg til den amerikanske Netflixversjonen. Som kjent er utvalget her mye bedre, slik at man ved en veldig enkel løsning plutselig kan se utrolig mange flere filmer og TV-serier.

Vi testet NordVPN til Netflix og synes tjenesten også fungerte utmerket her. Som kjent blokkerer Netflix til stadighet mange VPN serveres IP adresser, fordi de ikke ønsker at folk skal bruke VPN til å endre Netflixutvalget. Derfor er tjenestene nødt til å stadig oppdatere serverutvalget for at det skal fungere.

NordVPN har heldigvis veldig mange servere i USA, og oppdaterer disse stadig. Det gikk helt fint for oss å se amerikansk Netflix med NordVPN. Også her skårer tjenesten altså bra.

Hastighet på NordVPN sine servere

Hastighet er et helt sentralt element når det kommer til VPN-tjenester. For det første vil tilkoblingshastigheten være viktig. Dette betyr hvor lang tid VPN-tjenesten faktisk bruker på å koble seg til VPN serveren du har valgt. Her kan det faktisk være stor forskjell mellom de ulike tilbyderne.

Her opplever vi NordVPN som god i forhold til nesten alle serverne vi prøvde å koble oss til. Det tar sjelden mer enn 10 sekunder å koble seg til hver enkelt server, hvilket må sies å være ganske bra i forhold til andre VPN-tjenester vi har testet. Den eneste som synes å være en del bedre på dette er ExpressVPN, som virkelig presterer ekstremt bra på dette området.

I tillegg er selvfølgelig selve hastigheten på serverne ekstremt viktig. Det nytter jo ikke å ha en VPN dersom den senker hastigheten på nettverket ditt drastisk. Her opplever vi at NordVPN også fungerer bra. Det er veldig lite hastighetstap forbundet med å koble seg til eller fra serverne til NordVPN. Slikt sett opplever vi NordVPN som en svært rask VPN-tjeneste. Også serverne i Norge, som ofte kan prestere dårlig hos mange andre VPN-tilbydere, fungerer svært bra i Norge.

NordVPNs avanserte funksjoner

NordVPN har en rekke avanserte funksjoner. Her ser du double VPN tilknytning.

NordVPN er kanskje en av de VPN-tjenestene som har flest avanserte funksjoner. NordVPN tilbyr blant annet CyberSec funksjon, som er en avansert teknologiløsning som automatisk blokkerer mistenkelige nettsider slik at ikke enheten din skal bli infisert.

NordVPN tilbyr også Onion Over VPN som gjør at du kan få begge fordelene som kommer fra både bruk av The Onion Router (Tor) og VPN samtidig. En annen nyttig funksjon er Double VPN funksjonen. Denne gjør at internettrafikken din kan bli kryptert to ganger, og ikke en. Slikt sett blir sikkerheten din enda bedre.

Andre avanserte funksjoner NordVPN tilbyr er for eksempel beskyttelse mot DNS-lekkasje, Kill Switch, SmartPlay, P2P funksjoner og lignende. Samlet sett er vi svært fornøyd med tilleggsfunksjonene til NordVPN, som nok er noen av de bedre i bransjen.

NordVPN på forskjellige enheter

Slik ser NordVPN ut til Chrome. VPN-tjenesten fungerer veldig bra til Chrome.

NordVPN er en av de VPN-tjenestene som sannsynligvis har flest apper til forskjellige enheter, og her skårer NordVPN høyt på karakterskalaen vår. NordVPN har egen programvare til enheter som Android, iOS, iPhoine, iPad, Linux og lignende, så vel som utvidelser til Chrome, Firefox og lignende nettlesere. I tillegg har også NordVPN tillegg til enheter som Apple TV og Android TV.

Menyene på iPhone og Android er noen av de vi er mest fornøyde med. Menyene er enkle å installere og åpne på enhetene, dette tar kun noen få minutter. Når dette er gjort er appene svært brukervennlige og alt går egentlig helt knirkefritt. Slik sett anbefaler vi virkelig NordVPN til bruk for Smartphoner.

Utvidelsene til Chrome og lignende er også svært gode. Det går raskt å installere og er enkelt å bruke. Se bildet for å se hvordan utvidelsen til Chrome ser ut. Den eneste som kan konkurrere med NordVPN på disse tingene er etter vår mening ExpressVPN.

Oppsummering:

Testen av NordVPN har vært en svært positiv opplevelse for oss. Vi har vurdert VPN-klienten opp mot en rekke andre VPN-klienter, både gratis- og betalingsalternativer, og det er ingen tvil om at NordVPN skiller seg ut som en av de aller beste. I forhold til for eksempel gratistjenestene er NordVPN i en helt annen liga. Vi skal nå trekke frem noe av det vi setter mest pris på med denne VPN-klienten.

Et iøynefallende pluss med NordVPN er deres fokus på kundetilfredshet. Man får 7-dagers prøveversjon av VPN-klienten, 30 dagers penger-tilbake garanti, forholdsvis lave priser, og et hjelpesenter som kan spare deg for mye tid og frustrasjon. Dessuten har de kunderepresentantene vi har vært i kontakt med, vært svært behjelpelige og dyktige. I løpet av vår testperiode har vi enda ikke møtt på et problem som ikke har latt seg løse forholdsvis enkelt.

Et annet stort pluss med NordVPN er graden av fleksibilitet som tilbys sluttbruker. Ikke bare kan en reservere seg mot informasjon om NordVPN sine tjenester, og velge hvorvidt komplementær beskyttelse (CyberSec) skal være på aller av, en kan også deaktivere og aktivere flere snedige funksjoner.

Her vil vi gjerne trekke frem mulighetene til å begrense internettilkobling til de tilfellene hvor VPN er aktivert, og dessuten sørge for at enkelte applikasjoner lukkes dersom VPN-klienten skulle bli frakoblet uten hensikt eller forvarsel. Også muligheten til å være usynlig på lokale datanettverk er en stor styrke ved NordVPN.

VPN-klienten tilbyr også flere ulike serverkategorier, noen som gjør at man nær sagt kan få «skreddersydd» sin VPN-tilkobling ut fra behov. Er man en avansert databruker (programmerer, applikasjonsutvikler e.l.) tilbys man utførlige forklaringer på bruk av VPN-klienten i NordVPN sitt hjelpesenter. NordVPN kan som forventet benyttes på ulike enheter og på mange ulike operativsystem.

Sett i forhold til funksjonalitet og kunderservice anser vi NordVPN som en billig VPN-klient, som det definitivt er verdt å betale for. VPN-klienten anbefales til alle som ønsker en tryggere og mer privat nettsurfing.

"NordVPN er den beste VPN tjenesten du kan få i forhold til hva du betaler."

Rangering

9.6