Anmeldelse av HolaVPN

Vår vurdering: 3.0

Erfaring med bruk av HolaVPN

Om vurderingen

"Styr unna HolaVPN. Treg VPN tjeneste som muligens også loggfører trafikken din."

Oppsummering

HolaVPN kommer ikke godt ut av testen vår. For det første er hastigheten ekstremt treg, hvilket gjør det utrolig frustrerende å benytte seg av tjenesten. Videre faller også tilkoblingen ut ofte. Privacy policyen er også uklar, og det kan virke som om tjenesten selger informasjon om oss til tredjeparter. Styr unna denne tjenesten er vår mening.

Introduksjon

Vi har testet Hola VPN som er en gratis VPN-klient. Det store spørsmålet for oss var om en gratis VPN-klient kunne levere like bra som en man betaler for. Dessverre levde ikke Hola opp til betalingsversjonene.

Det var mye bra med Hola, men vi avdekket også noen store mangler. For det første benytter Hola seg kun av Peer-to-Peer og ikke eksterne servere. For det andre er det problemer med å benytte seg av populære tjenester som netflix o.l. For det tredje har Hola en svært liberal lagringspolicy som kan sette anonymitet og sikkerhet i fare. Særlig dette tredje punktet var noe som fikk alarmlampen til å gå av hos oss.

Når det er sagt, var det også ting vi likte svært godt med Hola. Vi skal nå gjennomgå noen forskjellige aspekter ved Hola VPN, og avslutte med en totalvurdering av denne VPN-klienten.

Generelt

Hola VPN priser

Brukergrensesnittet til Hola er simpelt og brukervennlig. På skjermen vises en hvit boks med logoen Hola VPN. Øverst i venstre hjørne finner en forskjellige innstillinger som f.eks. hvilket serverland en ønsker å koble seg opp mot. I høyre hjørne har man knappen for avslutning av klienten. På enkelte versjoner er både innstillingsknappen og avslutningsknappen plassert på samme side, dette avhenger litt av på hvilket tidspunkt man lastet ned klienten. Nederst på boksen finner man innstillinger for android, start og stopp, samt link til nettsidene til VPN-klienten.

Hola fremstår som en profesjonell og estetisk VPN-klient, som er enkel i bruk for alle og enhver. På nettsidene til Hola står det at målet deres er å gjøre internett raskere, mer åpent og billigere å anvende. På disse områdene leverer Hola. Ved hjelp av et «Peer-to-Peer samfunn» fjernes enkelte web restriksjoner, og nettet gjøres til et mer åpent system. For dere som ikke vet hvordan «Peer-to-Peer» teknologien fungerer, skal vi her ta en kjapp gjennomgang.

Peer-to-Peer teknologi

Peer-to-Peer teknologien dirigerer nettrafikk via andre brukere av VPN-klienten (Hola), istedenfor gjennom eksterne servere. Dette gjør at man slipper kostnaden ved å sette opp og drifte slike servere, og er en av grunnene til at Hola er en gratis VPN-klient.

Enkelte dataeksperter hevder at sikkereheten ved Peer-to-Peer er større enn ved bruk av mer tradisjonell VPN-teknologi hvor man kobler seg opp mot en (eller flere) servere. Dette fordi en slik dirigering av nettrafikk vil være hardere å oppdage og blokkere. På dette områder strides imidlertid de lærde, og dette er kanskje grunnen til at enkelte VPN-klienter (først og fremst betalingsversjonene) tilbyr forskjellige måter å dirigere nettrafikk på.

Etter vår mening kan man ikke si at en måte å dirigere nettrafikk på, er bedre enn en annen. Det avhenger helt av bruksområde, og dessuten hvordan VPN-klienten er konfigurert. Hola benytter seg av en hybridløsning, der tradisjonelle VPN-servere også er inni bildet, men Peer-to-Peer løsningen er den som først og fremst muliggjør det man anser som VPN-funksjonen.

Benytt deg heller av disse VPN tjenestene

Vi har testet diverse andre VPN tjenester som er milevis unna HolaVPN hva gjelder hastighet, sikkerhet, kundevennlighet og kvalitet. Dette er alle betalte VPN tjenester, men de er svært billige og tilbyr også en 30 dagers pengene tilbake garanti. Derfor anbefaler vi deg heller å bruke disse VPN tjenestene. Her er listen:

Operativsystem, nettlesere og enheter

Hola kjører både på Andriod, Windows og iOS. VPN-klienten kan installeres som en utvidelse til Chrome, Firefox, Opera og på Mac pcer. Når det gjelder enheter kan Hola kjøres både på pc, mobiler og andre enheter som benytter seg av overnevnte operativsystem. På appstore kan Hola lastes ned som en applikasjon, og da fungerer den som en nettleser med innebygde VPN-funksjoner.

Nedlastning og installering

For testens skyld forsøkte vi å installere Hola på flere forskjellige måter på våre enheter. Vi startet med å installere Hola som en utvidelse til google chrome, og på under ett minutt var Hola i full funksjon. VPN-klienten popper da opp som en “drop down” som viser deg noen av de mest populære nettsidene i det området du befinner deg. Typisk vil dette være Netflix, BBC, google, Amazone, og lignende, selvfølgelig avhengig av hvilket område du befinner deg i.

Videre testet vi å laste ned Hola fra microsofts egen nettleser, Microsoft Edge, fra Hola.org. Dette gikk helt knirkefritt og innen 3-4 minutter var hele prosessen unnagjort. Vi fikk dessverre ikke testet å innstaller og kjøre VPN-klienten på iOS, men har hørt fra andre i teknologinettverket vårt at dette skal være fullstendig uproblematisk.

Privacy policy

En av tingene vi anser som svært sentrale i vår testing av ulike VPN-klienter, er dette med anonymitet og muligheten til å ferdes privat på nettet. Vi ønsker at nettsurfingen vår skal være så trygg som mulig, og dette er jo også en av grunnene til at mange velger å benytte seg av nettopp VPN-klienter. I vår testing av forskjellige VPN-klienter, har dette virkelig vært med på å “skille klinten fra hveten”. Allerede nå kan vi nevne at Hola VPN skuffet oss litt på dette punktet, vi skal nå dykke litt ned i privacy policyen til Hola.

For å finne privacy policyen til Hola kan en rett og slett google det. En får da opp et dokument som gjenspeiler enkelte av avtalevilkårene ved nedlastning og bruk av denne VPN-klienten. Her gås det først gjennom enkelte formaliteter, som f.eks. at ved bruk av Hola godtar man de gjeldende vilkårene som er lagt til grunn i dokumentet, og at en plikter å holde seg oppdatert til dokumentets til enhver tid gjeldende vilkår. Vi har enda ikke testet Hola over så lang tid at vi vet om det uoppfordret informeres om endringer i dokumentet fra produksjonsselskapets side, men håper åpenbart det. Det kan være vanskelig å huske at man må inn og se gjennom avtalevilkårene til et spesifikt program/app som en har installert på pcen sin, særlig med tanke på det mangfoldet av programmet en gjerne har installert.

Når det gjelder den spesifikke privacy policyen til Hola gjelder følgende regler: 1) De logger dataen din. Dette betyr at nettsider du besøker, dato og tid for besøkene, samt hvor lenge du har vært inne på forskjellige nettsiden, logges av Hola. Dette betyr at du ved bruk av VPN-klienten, godtar at Hola får vite hvordan du navigerer rundt på nettet. Etter vår mening blir dette litt paradoksalt, en av grunnene til at mange ønsker å benytte seg av en VPN-klient er jo nettopp for å kunne ferdes mer anonymt og privat på nettet. Med en løsning hvor produsentene av VPN-klienten logger dataen, faller jo dette litt i grus. Nå kan det jo imidlertid sies at det på sett og vis er bedre at en VPN-klient vet hvilke nettsider du besøker osv., enn at samtlige nettsideleverandører skal sitte på denne informasjonen. Samtidig er det jo fare for datamissbruk på nettet, ingen lagret data er fullstendig sikker. 2) Hola samler inn personlig informasjon som kan identifisere deg. Dette kan være ting som IP-adresse, navn og emailadress, betalingsinformasjon osv. Også dette skremmer oss litt. 3) Dersom du registrerer deg gjennom en sosial media konto (f.eks. Facebook) vil Hola ha tilgang til grunnleggende informasjon som navnet ditt, hjemmeadresse, venneliste, profilbilde, og informasjon som du har gjort tilgjengelig offentlig.

Hola bruker den lagrede informasjonen til ulike formål. For det første for å kunne tilby deg tjenesten. For det andre for å kunne tilby “support”. Disse til formålene anser vi som uproblematiske. Det er imidlertid et tredje og fjerde formål som gjør oss mer på vakt. De bruker nemlig informasjonen til å utarbeide statistikk, og dessuten til å skreddersy den markedsføringen de retter mot deg. Disse tingene er jo nettopp noe av det en ønsker å unngå når en bestemmer seg for å installere en VPN-klient, så dette anser vi som problematisk.

Hola gjør det imidlertid klart at de verken leier ut eller selger noen av informasjonen som lagres. Imidlertid oppgir de at informasjonen kan overføres til andre tredjeparter som de stoler på, og dessuten til samarbeidspartnere og såkalte affiliates. Dette betyr at Hola har et relativt fritt spillerom når det gjelder måten de ønsker å benytte den dataen de sitter på om deg. Nå skal det bemerkes at datalagring og deling automatisk begrenses i større og større grad gjennom GDPR (general data protection regulation eller på norsk “EU`s nye personvernforordning”). Vi har imidlertid ikke vurdert hvordan Hola sine standarder stiller seg i lys av GDPR, men intuisjonen vår sier at Hola kan bli nødt til å stramme inn noe fremover.

Kryptering

I vår testing av ulike VPN-klienter er kryptering noe vi alltid vurdere. Vi ønsker jo åpenbart at dataen vår skal være så trygg som mulig, og for å sikre dette er kryptering (eller encryption) er viktig bidrag.

Som vi har vært inne på tidligere benytter Hola seg av Peer-to-Peer teknologi, og hevder at dette i seg selv skal være med på sikre dataen i svært stror grad. Så vidt vi kan se, benytter imidlertid ikke Hola seg av noen krypteringsfunksjon. Dette gjør oss på vakt. Typisk for VPN-klienter er at de benytter seg av såkalte “encryption standards”. Eksempler på dette er AES-256 og OpenVPN protocol. Dette er måter å kryptere data på som har blitt anerkjent som effektive i større nettverk, blant annet fremgår det på wikipedia at AES standarden blant annet brukes til å lagre offentlige forvaltningsinformasjon i deler av forvaltningen i USA.

Uten noen form for kryptering er all data selvsagt lettere tilgjengelig. Dersom en datakriminell får tilgang til for eksempel noen av personopplysningen om deg (som du har oppgitt i forbindelse med registreringen hos f.eks. en VPN-klient), kan han fritt lese denne informasjonen. Dette kunne vært unngått om personopplysningene være kryptert.

Kundeservice

Anmeldelser av Hola VPN i media

I forbindelse med vår testing av denne VPN-klienten ville vi se hvordan nivået var på kundeservicen. I vår testing av ulike VPN-klienter har vi vært borti alt fra eksemplarisk kundeservice, til kundeservice som så å si er ikke-eksisterende. Av erfaring vet vi at kundeservice er viktig når det kommer til VPN-klienter, særlig dersom man er interessert i å benytte seg av mer avanserte funksjoner, eller man ønsker å konfigurere VPNen til et spesifikt bruk. Også for mindre erfarne VPN-brukere er kundeservice viktig, ikke minst for å få hjelp til å løse grunnleggende problemer med den klienten en benytter.

Hola har laget ulike “troubleshoothing”-guider på nettsiden dems. De har en generell, en for android, og en for iOS. Den generelle guiden er forholdsvis omfattende og går blant annet gjennom ting som hvordan en skal kansellere autostart, hvordan en kan benytte Hola på ulike enheter, og hvordan en kan endre passord.

Guidene vedrørende android og iOS tar for seg ting som hvordan man kan fjerne nettleserhistorikk, hva du skal gjøre hvis du har problemer med å få Hola til å fungere, proxy innstillinger osv. Disse guidene kan hjelpe deg langt på vei, men ikke nødvendigvis hele veien. Derfor er det viktig også med kundeservice gjennom personlig kontakt. Hola kan kontaktes gjennom mail, telefon, og fax. Vi har imidlertid hatt litt varierende erfaring med hvor lett det er å komme i kontakt med dem.

Totalvurdering

Alt i alt har Hola skuffet oss. Selv om brukergrensesnittet er fint og anvendelig, og VPN-klienten er gratis, veier ikke dette opp for de manglene vi har funnet. Det klassiske utsagnet “man får det man betaler for” gjør seg utvilsomt gjeldende i relasjon til Hola. Er man ute etter en VPN-klient som gir tilgang til kun grunnleggende VPN-funksjonalitet, og man er lite redd for trygghet rundt datadeling, kan man benytte Hola.

Dette er imidlertid ikke nok for oss. Særlig problemene rundt datalagring og datadistribusjon gjør oss litt på vakt til denne VPN-klienten. Vi føler rett og slett ikke at dataene våre er trygge i Hola sine hender. Med tanke på digitaliseringen som foregår, og sannsynligvis økende forekomst av cyberkriminalitet i årene fremover, vil vi gjerne benytte oss av programmer og apper som gjør alt det de kan for å anonymisere på nettet. Hola er dessverre ikke en slik aktør. Her lagres data, kan nokså fritt deles, og det benyttes heller ingen kryptering med bred anerkjent effekt.

"Styr unna HolaVPN. Treg VPN tjeneste som muligens også loggfører trafikken din."

Rangering

3.0