De beste gratis VPN tjenestene for Norge

I denne artikkelen vil vi skrive om gratis vpn tjenester. Vi får mange spørsmål om dette, og tenkte derfor å skrive en artikkel for å oppklare spørsmål folk flest vanligvis har om gratis vpn tjenester.

Det er mye folk lurer på. Derfor har vi laget en artikkel hvor vi besvarer alt fra de beste gratis vpn tjenestene for Norge, om gratistjenester i det hele tatt fungerer, forskjellen på gratis og betalte VPN leverandører, hva vi anbefaler og lignende.

Kort om de beste VPN tjenestene for Norge

Aller først vil vi presentere de VPN tjenestene vi liker best for Norge. Ingen av disse tjenestene er helt gratis, men vi vil likevel forklare deg hvordan de i realiteten er helt gratis. Rett nedenfor artikkelen vil vi også presentere andre helt kostnadsfrie VPN tjenester, og skrive også om disse. Dette er altså de vi anbefaler til de fleste:

Kort om VPN

VPN står altså for et virtuelt privat nettverk. VPN kan brukes til mange forskjellige ting, men brukes nok primært som en metode for å sikre seg på internett samt å omgå geoblokkering. VPN fungerer slik at du kobler deg til en server, og på den måten sendes all trafikken din gjennom denne serveren. Du vil da få IP adressen til denne serveren, hvilket vil bidra til forskjellige formål.

Det er mange hackere og lignende der ute som ønsker å spionere på internettrafikken din, og benytter du deg av en VPN tjeneste vil du i større grad kunne sikre deg mot blant annet overvåkning fra myndigheter og andre, hacking fra utenforstående mennesker og lignende. VPN har ofte fått et litt negativt rykte siden mange har brukt det til ulovlige aktiviteter som blant annet torrenting. Det er imidlertid ingenting å være bekymret for da VPN er helt lovlig.

Det andre VPN primært brukes til er å omgå geobegrensninger. I mange land, som for eksempel Kina og Russland, er mange nettsider blokkert, og da kan du koble deg til andre servere utenfor landet for å likevel få tilgang til slikt innhold. Videre kan en VPN tjeneste brukes for å se innhold som kun er tilgjengelig i et land. For eksempel er NRK og lignende kun for øyeblikket tilgjengelig i Norge, og er du i utlandet kan du koble deg til en norsk server og se på NRK helt problemfritt.

Hvorfor anbefaler dere disse tjenestene?

Et helt legitimt spørsmål er hvorfor disse tjenestene anbefales i forbindelse med en artikkel om kostnadsfrie VPN tjenester. Grunnen til dette er todelt. For det første, som vi vil komme tilbake til, er de VPN tjenestene som man får vederlagsfritt ofte veldig dårlige.

For det andre er alle disse betalte VPN tjenestene som vi anbefaler veldig billige og har en 30 dagers pengene tilbake garanti.

Betalte VPN tjenester er ikke så dyre at du trenger å sprenge sparebøssen

30 dagers pengene tilbake garantien gjør at disse VPN tjenestene i realiteten blir kostnadsfrie, dersom du benytter deg av denne garantien. Nå sier vi ikke nødvendigvis ikke at du må benytte deg av denne garantien dersom du kjøper tjenesten, men det er en veldig god forsikring.

Dersom du også for eksempel kun skal bruke VPN tjenesten en uke mens du er i utlandet for å se på for eksempel NRK, er det jo bare å spørre om å få pengene tilbake. I så fall har du jo fått VPN tjenesten helt uten vederlag. Mange velger nok å ikke benytte seg av dette på grunn av punktet vi nå kommer til.

I tillegg til at man kan benytte seg av pengene tilbake er også de betalte VPN tjenestene veldig billige. Dersom du kun binder deg til et månedsabonnement vil prisen ligge på rundt 60 kr, litt fra eller til avhengig av dollarkursen. Binder du deg for en lengre periode kan imidlertid månedsprisen bli helt nede i 20 kr. I dette tilfellet vil jo tjenesten nærmest være helt gratis.

Fungerer gratis VPN tjenester?

Gratis VPN tjenester har både fordeler og ulemper. Fordelen som ligger i dagen er naturligvis at produktet er gratis. På den måten slipper du å betale noe, hvilket alltid er behagelig.

Likevel kommer gratis VPN tjenester med flere ulemper. Hovedproblemet med gratis VPN tjenester er rett og slett at de ikke tjener noe særlig penger, og på den måten har de ikke råd til å investere i produktet sitt. Derfor blir de kostnadsfrie VPN tjenestene ofte mye dårligere enn de betalte tjenestene.

Det er egentlig ganske logisk. En betalt VPN tjeneste vil hele tiden kunne reinvestere noe av pengene tjenesten tjener inn igjen i produktet, mens gratistjenesten ikke kan gjøre det. På den måten vil den betalte tjenesten gradvis bli mye bedre enn gratistjenesten.

Vi vil nå forklare de mest kjente ulempene i forbindelse med de kostnadsfrie VPN tjenestene for bruk i Norge og utlandet.

Hastigheten er ofte treg

Det er store forskjeller mellom betalte og kostnadsfrie VPN tjenester.

Den største ulempen med de kostnadsfrie VPN tjenestene er at de som oftest er veldig trege. Grunnen til dette er at gratistjenestene ikke har råd til å investere i så mange servere, og på grunn av dette har de få servere, som fører til at hastigheten blir treg.

Dette er nødvendigvis et stort problem da hastigheten er helt elementær i forhold til en VPN tjeneste.

Ved all bruk av VPN vil hastigheten bli noe dårligere, da all trafikk sendes gjennom en ekstern server før den går ut igjen til nettet. Med de beste VPN tjenestene vil imidlertid ikke dette være noe problem. Slik dårlig hastighet kan få betydning for deg på flere måter. For det første kan bare det å besøke nettsider bli en veldig treg prosess.

Videre er det største problemet kanskje i forhold til streaming og gaming. Skal du for eksempel strømme norske TV kanaler som NRK eller TV2 i utlandet, er det et stort problem om videospilleren stadig stopper for å lade, og av vår erfaring er dette et problem som ofte dukker opp, selv blant de beste gratis VPN tjenestene i Norge.

Tilgjengelige lokasjoner er ofte få

Et annet problem i seg selv er at de kostnadsfrie VPN tjenestene ofte har et dårlig utvalg servere.

Dette kan ha ekstremt avgjørende betydning dersom VPN tjenesten ikke har servere i det landet du ønsker å knytte deg til.

Slik ser hovedmenyen til NordVPN ut

Ønsker du for eksempel av en eller annen grunn å koble deg til en japansk server for å få japansk IP adresse, vil det ikke dette gå dersom tjenesten ikke har en server i Japan.

Mange gratistjenester har tvilsomt rykte om overvåkning

Denne delen er i våre øyne kanskje den beste argumentasjonen for å unngå kostnadsfrie VPN tjenester. Som kjent tilbyr altså disse VPN leverandørene en tjeneste du ikke trenger å betale for. Men på en eller annen måte må de tjene penger, og det er her det blir skummelt. Mange VPN tjenester har tidligere blitt beskyldt, og også avslørt, for å selge informasjon om brukerne sine til tredjeparter.

Dette har gjerne vært informasjon om internettbevegelser og lignende til reklameformål. Dette er jo selvfølgelig en skandale og absolutt ikke noe man ønsker når det kommer til en VPN tjeneste. Her kan du for eksempel lese en artikkel om hvordan den kostnadsfrie internettsikkerhetstjenesten Hola VPN for noen år siden ble ankalget i å selge informasjon om brukerne sine.

Det er ikke bare Hola som har blitt beskyldt for dette, og dette er et varselstegn for alle oss som ønsker å beholde internettrafikken vår privat. Hvis ikke er det jo absolutt ikke noe poeng i å bruke en VPN.

Våre anbefalinger til norske borgere for bruk av VPN

De to VPN tjenestene vi primært anbefaler til norske borgere er NordVPN og ExpressVPN. Disse tjenestene er altså ikke helt gratis, men de er likevel så gode at de ikke kan ignoreres. Begge disse tjenestene er på toppen av alle VPN anmeldelser, og det er det en grunn til.

Begge tjenestene tilbyr en garanti om null loggføring, hvilket betyr at du kan være helt trygg på at du ikke overvåkes når du beveger deg rundt på nettet. I tillegg har begge VPN tjenestene kryptering på militærnivå, hvilket medfører at de opererer med en ekstrem sikkerhet.

Begge tjenestene har også ekstremt mange servere i mange forskjellige land. NordVPN har over 4000 servere i 60 forskjellige land, mens ExpressVPN har over 3000 servere i over 90 land. Hastigheten til begge disse VPN leverandørene er også svært raskt, hvilket gjør det en drøm å for eksempel streame norsk TV i utlandet eller amerikansk Netflix.

ExpressVPN er den dyrere av disse variantene, så dersom du ønsker en tilnærmet gratis VPN tjeneste som fungerer svært godt vil vi anbefale deg å bruke NordVPN. NordVPN er en veldig billig tjeneste, særlig dersom du binder deg for en lengre periode. I visse tilfeller kan du få abonnoment til under 20 kr i mnd. Begge tjenestene har også 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at du kan benytte deg av denne og få en kostnadsfri opplevelse da du får pengene tilbake.

Beste helt gratis VPN tjenester for Norge

Dersom du fortsatt er helt fast bestemt på at du ikke ønsker å betale noe for en VPN tjeneste finnes det også noen gratistjenester det kan være verdt å teste ut. I verste fall så fungerer det jo ikke, så er det bare å slutte å bruke den.

Alternativt kan en mulighet også være å både benytte deg av en betalt og gratis VPN tjeneste. Dersom gratistjenesten fungerer er det jo bare å be om pengene tilbake fra den betalte tjenesten, og dersom gratistjenesten ikke fungerer er det jo bare å fortsette med tjenesten du har betalt for.

Nå skal vi liste opp noen alternative VPN tjenester som er helt gratis. Merk at dette absolutt ikke er noen uttømmende liste over gratis VPN tjenester, men kun et utvalg av tjenester vi har funnet relativt gode.

1. GooseVPN

GooseVPN er en VPN tjeneste fra Nederland. Tjenesten er egentlig ikke en gratistjeneste, men det fine er at de tilbyr en gratis prøveperiode på en måned. På den måten får du det beste fra to verdener.

Tjenesten tilbyr en tjeneste på samme nivå som mange betalte VPN tjenester, samtidig som om du kan benytte den helt kostnadsfritt i en måned.

Dersom du bare skal benytte deg av VPNen i under en måned vil dermed GooseVPN være vårt soleklare valg. Skal du benytte deg av VPN tjenesten i lengre enn en måned er imidlertid ikke GooseVPN særlig billig i forhold til andre langt bedre VPN tjenester.

GooseVPN er langt fra samme standard som NordVPN eller ExpressVPN, men tjenesten fungerer fortsatt veldig bra. Tjenesten har servere i både Norge, Sverige og Danmark, hvilket gjør tjenesten bra for norske borgere som ønsker en kostnadsfri VPN på for eksempel en kort utenlandsreise.

2. Tunnelbear

Tunnelbear kommer som oftest veldig høyt i kåringene over gratis VPN tjenester. Grunnen til dette er at den faktisk fungerer veldig bra.

Tunnelbear har hele 1000 servere i 20 forskjellige land. Tjenesten er relativt brukervennlig og fungerer på over 5 enheter samtidig. Tjenesten har både gratis og betalte tjenester.

Ulempen med gratistjenesten er at den er begrenset til 500 MB trafikk hver måned. Dette er dessverre ikke så mye, så det blir vanskelig å bruke TunnelBear til å streame TV kanaler for eksempel. Dersom du kun ønsker å bruke VPN av og til for sikkerhetsmessige årsaker kan imidlertid tjenesten passe bra for deg.

Dersom du også skulle like tjenesten og benytte deg av mer data er den betalte versjonen også relativt billig. Alt i alt anbefales det å teste ut TunnelBear.

3. Windscribe

Windscribe er også en veldig god kostnadsfri VPN tjeneste. Tjenesten har noe mindre servere enn TunnelBear og også bare 8 serverlokasjoner.

Tjenesten kan også bare brukes på en enhet samtidig. Slikt sett kan Windscribe virke noe dårligere enn TunnelBear.

Den store fordelen er imidlertid at Windscribe tilbyr deg å bruke så mye som 10GB data i måneden før du må betale noe. For å gjøre dette trenger du kun å registrere deg med en e-postadresse og brukernavn.

Windscribe garanterer også at tjenesten ikke foretar noen loggføring, slik at du kan føle deg sikker når du bruker tjenesten.

4. SurfEasy

SurfEasy er en gratis VPN tjeneste som tilbyr 1000 servere i over 25 forskjellige steder.

Tjenesten er basert i Canada og fungerer veldig brukervennlig. Tjenesten kan også benyttes på opptil 5 enheter samtidig. Hovedproblemet med SurfEasy er i likhet med Tunnelbear at tjenesten bare tilbyr 500MB kostnadsfritt.

Dersom du ønsker å bruke mer må du oppdatere til den betalte versjonen. Slik sett kan dette være en VPN som passer seg for deg som kun ønsker VPN til litt enkel bruk, men vil ikke egne seg til deg som ønsker å benytte tjenesten ofte.