Er VPN lovlig?

Hvor er VPN ulovlig og hvor er det lovlig?

For noen virker det kanskje litt suspekt og kunne endre IP-adresse til et annet land via en VPN, men VPN er faktisk helt lovlig. Det finnes selvfølgelig noen unntak, og vi skal se nærmere på disse. VPN ble opprinnelig laget for selskaper som ønsket å beskytte seg mot hackere. Selv om det fortsatt blir brukt av selskaper, er det også blitt mer og mer vanlig for privatpersoner. I tillegg til sikkerhet er det mange som bruker VPN til å strømme geoblokkert innhold som for eksempel amerikansk Netflix, BBC iPlayer eller norsk TV i utlandet.

Selv om VPN er helt lovlig i Norge, er det fortsatt flere ting rundt VPN som er ulovlig. Det er ikke lovlig å bruke VPN til å for eksempel laste ned og strømme ulovlig innhold, handle på det mørke nettet og lignende. VPN er lovlig i nesten alle land, men noen land som Kina og Russland har gjort all bruk av VPN ulovlig. Dette er basert på at disse landene ønsker full kontroll over befolkningen sin, og en slik tjeneste gir blant annet tilgang til for eksempel Instagram og Facebook som er ulovlig i Kina.

De beste VPN-tjenestene

ExpressVPN

Vi har testet ut en rekke VPN-leverandører, og denne leverandøren er den som kommer seirende ut. ExpressVPN leverer på alle mulige punkter, og er definitivt en komplett tjeneste. De har hovedfokus på hastighet og ytelse, og leverer sikkerhet i øverste klasse. Alle VPN-tjenester vil til en viss grad ha en effekt på hastigheten på internettet ditt, men med ExpressVPN er denne forskjellen så liten at man ikke merker den. Dette gjør at man kan strømme innhold i HD fra alle deres servere i alle 94 land.

Når det kommer til sikkerhet har ExpressVPN ikke bare den anbefalte 256-bit-AES kryptering. På hver server er det også en egen privat kryptert DNS, noe som gir ekstra sikkerhet. Som de fleste andre har de også null loggføring og en kill-switch. Selv om dette er noe de fleste VPN-leverandører tilbyr, er det fortsatt veldig viktige funksjoner.

Selv om alle VPN-tjenester er billige, er denne i det øvre sjiktet. Som de fleste andre koster ExpressVPN rundt 100 kroner i måneden. Vi anbefaler at du går for den lengste avtalen på 15 måneder, da vil prisen kun være i overkant av 50 kroner i måneden. Dersom du av en eller annen grunn skulle vært misfornøyd med tjenesten, kan du teste den ut i 30 dager uten risiko.

NordVPN

Like bak ExpressVPN i vår test kommer NordVPN. Dette er en bunnsolid VPN-tjeneste som gir veldig mye for pengene. Hastigheten deres er ingenting å klage på. De tilbyr servere i over 60 land, der alle har mange servere. Dette gjør at man fint kan strømme innhold i HD. Det er også mange servere i Norge, så man kan fint strømme norsk TV i utlandet.

Med NordVPN kan du også være helt sikker på at informasjonen din er trygg. De har den samme krypteringen som ExpressVPN. Oppå dette har de også en TOR over VPN som vil si at man får dobbel beskyttelse. Det skal også nevnes at de ikke lagrer noe informasjon og tilbyr en kill-switch. Dette vil si at i et scenario der man mister tilkoblingen til NordVPN vil ikke IP-adressen din bli midlertidig avslørt. Det er vel og merke at dette aldri skjer, men kun er en ekstra sikkerhet.

Prisen for kun en måned er ganske standard hos NordVPN. Det er på den andre siden slik at man får en stor rabatt dersom man velger et av medlemskapene som varer over en lenger periode. Det lengste medlemskapet de har er over tre år og koster så lite som 30 kroner i måneden. Man trenger heller ikke bekymre seg over varigheten av medlemskap, da man kan teste ut tjenesten i 30 dager med en garanti.

Surfshark

På mange måter blir SurfShark litt som en lillebror for de to overnevnte leverandørene. Dette er en yngre tjeneste, men har raskt fått mye oppmerksomhet. Dette er fordi SurfShark tilbyr en god tjeneste til en god pris. Det er ikke noe problem å strømme og laste ned innhold med SurfShark, og de tilbyr servere i 50 land. Det skal nevnes at hastigheten i de største landene er veldig god, men dropper noe i de mindre landene.

SurfShark tilbyr de klassiske funksjonene som null loggføring og kill-switch. Da de to andre tilbyr kryptering på linje med den amerikanske hæren, er ikke SurfShark helt der oppe. De har fortsatt en veldig god kryptering og sikkerhet, men ikke like avansert sikkerhet. For en privatperson er dette ikke noe problem, og sikkerheten er mer enn god nok.

Når det kommer til pris er det her SurfShark virkelig skiller seg ut. Som ExpressVPN og NordVPN er prisen for en måned ca 100 kroner. Det er derimot slik at hvis man velger Surfshark over en periode på to år, blir det så billig som 16 kroner i måneden. Du får også en 30-dager pengene tilbake garanti dersom du mot formodning skulle være misfornøyd med tjenesten.

Hvorfor velge en betalt VPN over en gratis tjeneste

For at en tjeneste skal yte bra og holde følge med konkurrentene er man nødt til å investere. Det koster penger å vedlikeholde såpass solide tjenester som de overnevnte, og dette er hvorfor de tar en liten sum fra forbrukeren. Du lurer kanskje på hvorfor noen VPN tjenester da kan være helt gratis. Dette er fordi mange VPN tjenester selger informasjonen til brukerne sine videre til tredjeparter. Dette går imot hovedgrunnen til at man får en VPN, og er noe man vil unngå. Mange gratis tjenester er også bare gratis i en liten periode før man må betale. De gratis tjeneste gjør også at hastigheten på internettet ditt synker kraftig. I tillegg til dette har de også få servere som ofte er blokkert når man skal strømme. Det er derfor best å velge en leverandør som har kunden i fokus. De betalte tjenestene er allerede veldig billige, og man får definitivt mye for pengene. Mer informasjon om gratis VPN-tjenester finner du her

Ofte stilte spørsmål

Er VPN lovlig?

Ja, VPN er som oftest helt lovlig. I Norge er bruk av VPN i utgangspunktet helt lovlig, så lenge du ikke bruker det til noe ulovlig (men da vil det være aktiviteten og ikke VPN i seg selv som vil være ulovlig).

Hvor er VPN lovlig?

VPN er ulovlig i mange land med streng internettsensur. Dette er for eksempel Kina, Iran, Russland og lignende. Dette er fordi myndighetene ikke vil at befolkningen vil omgå sensuren.

Når er det ulovlig å bruke VPN?

Det er ulovlig å bruke VPN til aktiviteter som er forbudt. Men her er det viktig å presisere at det vil være aktiviteten og ikke VPN som vil være ulovlig. Eksempler kan typisk være å laste ned illegalt materiale på nett.

Kan VPN bli ulovlig i fremtiden?

Det er ingen tegn på at VPN vil bli ulovlig i fremtiden. Etter vår mening ville dette i så fall vært et tegn på at Norge var på vei i en svært negativ retning.